Construind împreună în Moldova: Concluziile conferinței regionale de la Iaşi 2024

Pe 11 aprilie a avut loc Conferinţa Regională „România Construiește” a Moldovei în Iași, marcând finalul seriei de întâlniri regionale începute în luna februarie la Timișoara, continuând la Cluj-Napoca și Craiova în luna martie. Aceste conferințe au explorat 27 de județe, oferind o oportunitatea de a discuta despre cum construim împreună în cele patru regiuni (Banat, Transilvania, Oltenia și Moldova) și despre cum putem îmbunătăți comunitățile. Tema ediției 2024 a seriei de Conferințe Regionale a fost “Construind împreună”.

Dialogul a fost deschis de Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, care a prezentat progresul pe care Iașul l-a făcut în ultimul an. “Am construit un nou terminal la Aeroportul Iași, cel mai mare și mai modern terminal construit după 1990 în România. Iașul are astăzi al doilea cel mai mare aeroport din țară, ca suprafață, după Otopeni. Dacă ar fi să trag o concluzie astăzi este că în România se poate construi și bine, iar aeroportul cu siguranța va rămâne un reper în următorii cel puțin zece ani. În paralel cu aeroportul, pe care noi îl numim autostrada noastră aeriană, a ajuns, în sfârșit, în județ și autostrada terestră, mă refer aici la A7 – Autostrada Moldovei. A început construirea celor aproape 30 de km de pe raza județului Iași, de altfel și primii km de autostradă pe care îi vom avea.”

Bogdan Deneş, Project Manager, STRABAG a continuat discuția subliniind faptul că proiectul din Iași este un exemplu elocvent al modului în care ar trebui să arate realizările în domeniu. Acesta a menţionat faptul că proiectele ar trebui să fie gestionate eficient și finalizate într-un timp cât mai scurt posibil. 

Romo Vatră, Directorul General al Aeroportului Internațional Iași, a menţionat importanța unei colaborări eficiente între autorități, respectiv între Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean, pentru obținerea avizelor necesare. Această colaborare a avut un impact semnificativ asupra economiei proiectului. În ceea ce privește construcția aeroportului, un rol crucial în acest proces l-a avut relaţia dintre constructor, supervizor și autorităţi.

Radu Balan, Managing Partner la RCBB Gruppe, a împărtășit experiența sa în construcții din Germania. “În demersul nostru de a implementa lecția germană în firma noastră, ne ghidăm după convingerea că valoarea stă în oameni. Conlucrarea acestor oameni prin comunicare și un management eficient, bine structurat, poate fi comparată cu construcția unui element din beton armat. În această analogie, oțelul reprezintă inginerii și echipa de management, care oferă rezistență și stabilitate, în timp ce betonul reprezintă suprafața exterioară, care protejează și este reprezentată de muncitori. Când mă gândesc la valori, mă gândesc la cultură organizaţională. Acest lucru se învaţă în timp, prin anumite lecţii şi prin mici eşecuri, pe care nu l-am văzut ca pe nişte eşecuri, ci ca pe nişte lecţii.”

Beatrice Birtum, Vicepreședinte al Practicii Profesionale din cadrul Ordinului Arhitecților din România, a continuat discuția concentrându-se pe calitatea locuirii. Ea a subliniat importanța evaluării calității locuințelor ca o prioritate pentru beneficiarii acestora, precum și pentru toți actorii implicați în procesul de construcție. Scopul este facilitarea accesului la locuințe accesibile și de înaltă calitate. 

Lucian Grecu, Președinte al Complexului Hotel Unirea Iași, a evidențiat evoluția pe care Iașul a înregistrat-o în ultimii ani. A subliniat succesul proiectului Aeroportului Internațional Iași, precum și al proiectelor rezidențiale aflate în curs de dezvoltare în prezent în oraș.

Prime Kapital, un dezvoltator important prezent în Iaşi, a fost reprezentat în cadrul conferinței de Diane Forrest, Head of Office Leasing, Silk District. Prime Kapital dezvoltă, în prezent, două proiecte de anvergură în regiune, Silk District care este unul dintre cele mai mari proiecte mixt use şi de regenerare urbană din Iași, şi Moldova Mall, care va cel mai mare mall din regiune, şi al doilea ca mărime din România.

Cea de-a doua sesiune a fost deschisă de Sorin Potolea, Administrator Public, Municipiul Piatra Neamț, care a prezentat planurile de investiţii pentru Piatra Neamţ. Acestea includ: îmbunătățirea infrastructurii rutiere și gestionarea traficului, implementarea unei rețele noi de apă și construirea unui pod peste râul Cuejdi. Alte investiții importante sunt cele în culoarele secundare de mobilitate urbană, în valoare de 100 de milioane de ron. 

Ștefan Paraschiv, Sales Manager, Graphein, a subliniat faptul că principala piedică pe care o întâmpinăm în procesul de construire este legată de partea de comunicare. Există soluţii care să faciliteze şi să rezolve această problemă înainte de a ajunge în partea de execuţie. Procesul BIM poate să fie folosit şi la nivel de bază, pentru a comunica pur şi simplu cu contractori, pentru a avea o singură platformă, în aşa fel încât în fiecare comunicare pe care o avem cu autorităţile, contractorii sau cu clienţii, să ne putem baza că acele informaţii sunt livrate în timp real şi că avem acces la o variantă actualizată a documentelor, planșelor etc. 

Lucian Cocea-Lionescu, Arhitect Asociat, Studio APunct din Iași, subliniază că înainte de a ajunge să construim împreună trebuie să planificăm împreună. În ceea ce privește construcțiile rezidențiale, în special de locuințe unifamiliale, și-ar dori să existe o colaborare între arhitecți și clienție din cele mai incipiente faze ale proiectului, încă de la achiziția terenului spre exemplu.

Andrei Bodnar, Co-Founder, ECHO Building Workshop din Iași, a adus în discuţie importanța unei colaborări îmbunătățite între autoritățile publice, beneficiari și comunitate în procesul de construcție, fie că este vorba despre proiecte de infrastructură sau de locuințe.

Sebastian Adamovici, Arhitect & Fondator, De Frumu Arhitectura, din Suceava, a menţionat faptul că în Suceava dezvoltarea nu este sporadică, ci provine în mare parte din sectorul privat. El susține că trebuie să avem curajul să construim mai bine și să oferim oportunități tinerilor talentați să își pună în valoare abilitățile.

Co-Moderatorul conferinţei, Matius Ichim, Fondator, Prioretail a încheiat sesiunea prin sublinierea nevoii de digitalizare a procesului de autorizare al construcțiilor ce ține de instituţiile publice, menită să faciliteze pe viitor construcțiile din România.

Din seria de evenimente „România Construiește” mai urmează:

Building HOME 2024 Good Living Forum, București, 14 mai – evenimentul construcțiilor rezidențiale.

Building HEALTH 2024 Bucharest Forum, București, 27 septembrie – evenimentul construcțiilor medicale.

DEVO 2024 Large Developers Forum, București, 11 octombrie – evenimentul construcțiilor de birouri, comerciale, industriale, mixte și publice.