DEVO 2024 Forumul Marilor Proiecte de Construcţii

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018

15 octombrie • JW Marriott Grand Hotel București 

foto DEVO 2024 © BORO Communication 

DEVO: Building UP

Sala Grand Ballroom BCD

Jan Knikker

Partner and Director of Strategy, MVRDV, Netherlands

*Generate solutions to global challenges through a multifaceted approach to architecture, urbanism, and computing

Șerban Țigănaș

Chairman

Președinte, Dico & Țigănaș; Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca

 

Cristian Erbașu

Președinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții & CEO, Construcții Erbașu

GG Kirchner

Architect & Partner, METAFORM Architects, Luxembourg

*Shortlisted at MIPIM Awards 2023 and Paris Design Awards with a concept of an urban oasis, designed to facilitate creativity in the workplace

Adrian Florea

Director Executiv, Concelex

Paolo Brescia

Co-Founder, OBR, Italy

Irina Munteanu

Director General, Veolia România Soluții Integrate

Mirela Hărmănescu

Managing Partner, MASTERBUILD

Cristina-Alina Cuceu

Director general, CUBICON INVEST

Claudiu Ionescu

Senior Architect/Design Director, RINO Architecture

Bogdan Deneș 

Technical Area Manager, STRABAG

Eugen Ursu

Cofounder, Graphein

Mădălina Roșca

Project Architect, X Architecture & Engineering

Bogdan Matei

Sales Director, Simacek

Andrei Ovidiu Lefter

Architect & Managing Partner, DRS-Architects

Bogdan Titu

Operational & Marketing Team Leader, Samsung Climate Solutions

Cristian Nicula

CEO, Bemel AG

Roxana Elena Burtica

Founder, Ground Studio

Vandana Shah

Partner, blocher partners

*Studied architecture at the University of Stuttgart and at the CEPT School of Architecture in Ahmedabad, India.

Valentin Roșu

Construction Director, Park Lane Developments

Axel Binder

Project Partner & Architect, TCHOBAN VOSS, Germany

*Jurry Winner at Architizer A+ Awards 2023 with the largest hybrid-timber building in Germany and one of the largest in Europe

DEVO Interiors

Sala Grand Ballroom A

Alexandru Călin

Vice-Rector, Education, Academic Development, and Student Relations, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Fondator SPACECASUALS

Oana Toader 

Sales Manager, Kuma România

Eliza Yokina

Senior Partner, Cumulus Architecture Office

Matius Ichim

Co-fondator, Matius Studio & Fondator, Prioretail

Omid Ghannadi

Co-founder, I.O.G. arhitectura & Inside Academy 

Alexandru Duca

Partner | Architect | Designer, Razvan Barsan + Partners

Ștefan Prigoreanu

Founder, OBLIC STUDIO

Carmen Orzea

Architect | Designer | Founder, En Place Studio

Irina Stoica

Leading Architect, SelfDezign

Alexandra Stamate

Co-founder & CEO, Jooca Studio

Natalia Berezovskaia 

Co-Owner & Interior Designer, Creativ Interior

Lavinia Moraru

Project Manager, Prographic Architecture Studio

Alina Andreea Miclos

Arhitect, Reflex Architecture

Campania de comunicare „Building UP”

Cristian Erbașu, Construcții Erbașu

“Adoptarea tehnologiilor noi, digitalizarea și robotizarea sunt esențiale pentru eficientizarea proceselor de lucru și recalificarea forței de muncă. Modernizarea echipamentelor și formarea continuă a personalului sunt vitale pentru menținerea competitivității pe termen lung.

România poate să își îmbunătățească semnificativ situația economică printr-un plan bine structurat de investiții în construcții, susținut de aceste fonduri europene și naționale. Aceste investiții vor îmbunătăți infrastructura, vor crea locuri de muncă și vor stimula creșterea economică, contribuind la crearea unui mediu stabil și prosper pentru toți cetățenii. Investițiile strategice și sustenabile în sectorul construcțiilor pot oferi României un avânt economic semnificativ, asigurând o creștere economică durabilă și stabilitatea necesară pentru prosperitatea țării​.”

Mesajul integral aici:

Ștefan Ferdinand Vayna, MASTERBUILD 

„Pentru o economie robustă și sustenabilă, România are nevoie de accelerarea investițiilor în construcții, prin procese transparente de achiziții publice, dar și prin investiții private majore, cu rol determinant în modernizarea țării.

Calitatea și eficiența contribuie în mod esențial la o viziune pe termen lung a construcțiilor, iar la MASTERBUILD – General Contractor considerăm că acestea sunt elemente obligatorii pentru dezvoltarea sustenabilă a României la nivelul anului 2024. Abordarea orientată spre inovație, educarea pieței, implicarea celor mai buni profesioniști, transparența și gândirea integrată a proiectelor de construcții sunt elemente care vor face diferența în anii următori și vor atrage investiții suplimentare.

Pentru aceasta, este necesară o colaborare activă între autorități, investitori și specialiștii în construcții.”

Mesajul integral aici: 

Cristian Năstase, Concept Structure

„Vedem dezvoltarea României prin investiții în construcții ca fiind esențială pentru transformarea și creșterea economică a țării. Aceste investiții au remodelat infrastructura, îmbunătățind semnificativ conectivitatea și ridicând standardele de viață. Proiectele majore, precum autostrăzile și podurile, au îmbunătățit mobilitatea și eficiența logistică, facilitând comerțul și conectând regiunile îndepărtate cu centrele urbane.

În orașe, investițiile au dus la crearea de complexe rezidențiale moderne, noduri comerciale și centre culturale, revitalizând comunitățile și îmbunătățind calitatea vieții. Aceste dezvoltări stimulează vitalitatea culturală și economică urbană, atrag talente și creează locuri de muncă.”

Mesajul integral aici:

Mariana Turcu, XAE – X Architecture & Engineering Consult

„Orice proiect de arhitectură depinde intrinsec de cel puțin doi factori: loc și client. Orice proiect bun e unic prin faptul că se adaptează atât geografic, climatic și demografic sau social sitului în care va fi construit. Până la un punct arhitectul este cel care orchestrează factorii determinanți.

În cazul proiectelor noastre, clientul determină proiectul pe toate palierele lui, atât clientul nostru direct (One United Properties SA), cât și clientul indirect, utilizatorii finali, cei care vor trăi în apartmentele concepute de noi sau vor lucra sau vizita aceste spații. Există o presiune permanentă pentru obținerea unei calități exclusive a arhitecturii care iese de pe “planșetele“ noastre, datorate de acum, de renume și de prezența noastră, One și XAE, pe piață. Deja criterii ca sustenabilitate, factori de mediu, sociali și de guvernanță corporativă, sunt valori însușite, pe care le aplicăm în mod curent. În toate proiectele de arhitectură valoroasă, clientul este foarte prezent, determină decisiv forma, fondul și scopul. Cu atât mai mult, proiectelor noastre li se aplică o dată în plus, o cerință permanentă de eficientă economică, concomitent cu cea de corectitudine și consecvență. Cu cât datele de temă și condițiile unui proiect sunt mai stricte și complexe, cu efort și rafinări succesive, acesta iese în final un proiect valoros cu efecte benefice pe zeci de ani. Îl facem o singură dată, deci să-l facem bine!”

Mesajul integral aici:

Costin Nistor, FORTIM Trusted Advisors, Alliance Member of BNP Paribas Real Estate

„Building UP în viitorul orașelor noastre, valorificând clădirile existente. Un potențial uriaș de business există în renovarea clădirilor de birouri și mall-urilor mai vechi de 10 ani, care au găzduit două, trei generații de chiriași și trebuie aduse la standarde actuale de calitate și design.

Există un interes crescut al investitorilor pe acest segment de business. Numai în primele opt luni din 2024, investitori privați au cumpărat numeroase astfel de proprietăți care au nevoie de lucrări de renovare cu o valoarea de peste 200 milioane euro, unele etalon în trecut, precum fostul sediu Bancorex, complexul Iride, din Pipera, Hotel Ambasador, din București, cărora le pregătesc o nouă viață.

Viitorul arată bine în imobiliare și construcții și sperăm ca mediul politic să îi asigure un cadru cât mai propice, pentru că sunt două domenii care au nevoie de stabilitate și previzibilitate, pentru a atrage investitori.”

Mesajul integral aici. 

Alex Athanassoulas, STIRIXIS Executive

„În timp ce privim spre viitor, este evident că orașele noastre trebuie să se adapteze la cerințele în rapidă evoluție ale societății moderne. Progresele tehnologice, impulsul pentru sustenabilitate, urbanizarea rapidă și provocările unei populații care îmbătrânește, toate redefinesc modul în care ne gândim la locul în care oamenii trăiesc, lucrează și se conectează. Aceste schimbări globale oferă României o unică oportunitate de a „build UP” — nu doar în structuri fizice, ci și de a crea centre urbane care sunt dinamice, sustenabile și capabile să atragă talente de top din întreaga lume.

Realizarea acestei viziuni necesită un efort unit. Adevăratul „Building UP” are loc atunci când autoritățile publice, investitorii privați, urbaniștii și designerii se unesc pentru a dezvolta orașe inteligente care echilibrează creșterea cu sustenabilitatea. Numai prin această colaborare intersectorială vom putea crea spații care inspiră, stimulează inovația și stabilesc standardul pentru viitor.”

Mesajul integral aici. 

Gabriel Blăniță, COLLIERS

„În ultimii ani, sectorul construcțiilor din România a traversat fluctuații semnificative. Volumul lucrărilor de construcții, după un declin accentuat în perioada 2010-2011, a înregistrat o tendința de creștere stabilă până în 2020, când pandemia de COVID-19 a cauzat un șoc major.

Totuși, piața a demonstrat o capacitate remarcabilă de recuperare, iar volumul construcțiilor a început să se normalizeze rapid. 

În ceea ce privește construcțiile de infrastructură, acestea au înregistrat o creștere semnificativă în perioada recentă, reflectând investițiile majore în proiecte de infrastructură. Clădirile rezidențiale și nerezidențiale au urmat și ele o tendință de creștere, deși cu fluctuații mai moderate. Aceste creșteri sunt susținute de politici guvernamentale favorabile și îndeosebi de fondurile europene disponibile prin programul de reziliență.”

Mesajul integral aici. 

Ruxandra Dragomir, Nhood România

„În inima dezvoltării României se află un obiectiv clar: crearea unei infrastructuri moderne care să răspundă nevoilor actuale și viitoare. Investițiile în sectorul construcțiilor sunt esențiale pentru prosperitatea economică și socială a țării. Într-un context economic și geopolitic complex, România are nevoie de o infrastructură robustă pentru a asigura mobilitatea și calitatea vieții urbane. Întârzierea adoptării unor politici dedicate dezvoltării urbane a lăsat zonele metropolitane fără suportul necesar pentru o creștere armonioasă. De aceea, proiectele de urbanism și conectivitate de calitate sunt esențiale pentru dezvoltarea națională.

În ultimii 30 de ani, dezvoltarea necontrolată a dus la o expansiune difuză și necoordonată, lăsând lacune semnificative în infrastructura publică și dotările urbanistice. Deși Bucureștiul a înregistrat o creștere economică semnificativă, orașele secundare, devenite centre de prosperitate și inovație, reflectă necesitatea urgentă de a implementa proiecte de urbanism de calitate la nivel național.”

Mesajul integral aici. 

Ștefan Paraschiv, GRAPHEIN

„În era digitalizării, implementarea tehnologiilor avansate precum Digital Twin, BIM (Building Information Modeling) și GIS (Geographic Information Systems) este esențială pentru dezvoltarea sustenabilă a României. La Graphein, credem cu tărie că aceste soluții inovatoare pot transforma fundamental modul în care construim și gestionăm infrastructura, permițând integrarea, monitorizarea și optimizarea în timp real a performanței acestora.

Pentru România, adoptarea acestor tehnologii este crucială pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Fiecare proiect de infrastructură, optimizat digital, generează locuri de muncă, stimulează dezvoltarea regională și consolidează poziția strategică a țării în cadrul Uniunii Europene și NATO.”

Mesajul integral aici

Noémi Karácsonyi, SIMACEK România

„Orașele noastre au un viitor verde. Cu cât vom înțelege asta mai devreme, cu atât ne va fi mai bine – nouă și copiilor noștri.

Din punctul meu de vedere, focusul pe biodiversitate este modalitatea cea mai potrivită prin care pot fi amenajate spațiile verzi urbane. În plus, este cea mai sustenabilă metodă de înverzire.

Marile orașe ale lumii descoperă, deja de zeci bune de ani, că atât clădirile de birouri, cât și spațiile comerciale, spitalele, școlile, grădinițele pot exista împreună cu natura. Iar calitatea vieții e mult mai mare atunci când facem asta.”

Mesajul integral aici

Irina Munteanu, Veolia România Soluții Integrate

„Veolia, cu o experiență de peste 170 de ani la nivel mondial în managementul resurselor, își propune să devină compania de referință pentru transformarea ecologică. Compania este dedicată progresului uman prin angajamentul său ferm față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, vizând un viitor mai verde și mai sigur pentru generațiile următoare. Sustenabilitatea se află în centrul preocupărilor noastre, promovând economia circulară și eficiența resurselor ca motoare ale creșterii economice.

La nivel local, prin serviciile esențiale oferite, Veolia România a devenit un partener important pentru dezvoltarea comunităților în care își desfășoară activitatea, folosindu-se de resurse operaționale avansate, know-how tehnologic și resurse financiare și contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului și la dezvoltarea infrastructurii (rețele de alimentare cu apă și canalizare, uzine de potabilizare a apei, stații de epurare și sisteme moderne de încălzire / ventilație).”

Mesajul integral aici:

ORGANIZATORI & PARTENERI

ORGANIZATORI

Parteneri de Rețea

Parteneri

Professional Partners 

Partners

Institutional Partner

SUSȚINĂTORI

PARTENER INSTITUȚIONAL

PARTENER DEVO INTERIORS

VIDEO DEVO ediția recentă

Solicitare Agendă Eveniment

Vreau să devin Partener

Vreau să particip