Șerban Țigănaș, Dico & Țigănaș: „Trebuie să continuăm discuția despre spitale, pentru că problemele sunt departe de a fi rezolvate”

„Trebuie să continuăm discuția despre spitale, pentru că problemele sunt departe de a fi rezolvate, chiar dacă peisajul investițional s-a animat în ultimii ani. Se transformă spitalele românești? Prin transformare înțeleg reabilitarea spitalelor existente, extinderea acestora cu clădiri noi, dar și realizarea de spitale complet noi, care ar trebui să aducă o transformare fundamentală a sectorului sănătății. Să facem un nou bilanț și să vedem unde suntem, cum progresăm și care sunt bolile, să sperăm cât mai puțin cronice ale spitalelor din România. Dilemele continuă, politicienii controlează și dictează fără a fi clare principiile, iar spitalul a ajuns actor în jocurile electorale ale anului. Reputația spitalelor din România continuă și ea să fie foarte scăzută ca rezultantă a percepțiilor, în pofida noilor apariții și a progreselor făcute. 

Construim sau reabilităm?

Intuiția spune de multe ori că trebuie să păstrăm și să ameliorăm ceea ce avem, adică să reabilităm. În plus, pentru spitale noi e nevoie de terenuri bune, de infrastructură de mobilitate și servicii și de timp și bani, mai mulți. Totuși, prin reabilitare păstrăm problemele spațiale vechi, ale unor clădiri realizate în perioade deja istorice, a căror concepție spațială e de multe ori depășită. Susțin construcția nouă, pe principii actuale, după modele recente dovedit eficiente și abandonul spitalelor depășite. Nu susțin în schimb sufocarea incintelor spitalicești cu clădiri noi, pentru că aceste spații au fost cu înțelepciune dedicate unor zone verzi, unor zone aerisite.  

Concentrăm sau răspândim?

Unde e bine să construim spitale, în centrele medicale cu resurse umane consistente, în centrele universitare cu educație de medicină sau peste tot, în teritoriu, pentru a îl  acoperi și a crea proximitate? Tot intuitiv răspunsul bun ar putea fi îndreptat spre ambele direcții, dar din păcate asta nu se poate. E nevoie de o strategie și de prioritizare, iar ceea ce se întâplă acum nu cred că oferă mari speranțe de evoluție spectaculoasă.

Campusuri, complexe sau clădiri izolate?

Toate cele trei situații există, dar nu sunt la fel de bune. A avea spitale organizate în adevărate zone este un mare avantaj în toate categoriile de localități și o astfel de strategie ar trebui continuată de administrațiile publice prin asigurarea de terenuri corespunzătoare prin toate mijloacele disponibile.

Spitalul e pentru medici, pacienți, aparținători și comunitate?

În mod cert pentru toți aceștia, începând sau neneglijând actul medical, dar fără îndoială că un spital nu poate fi suficient de bun dacă pacienții nu au condițiile sperate, relația cu aparținătorii acestora nu se poate petrece în cele mai bune condiții și comunitatea nu înflorește în proximitatea spitalelor.

Medicina publică sau privată?

Nu e benefic ca acest puternic conflict de interese să continue astfel încât să ne întâlnim cu aceeași medici atât în spitalele publice, cât și în cele private. Nici modul în care accesăm serviciile medicale pe baza asigurărilor de sănătate nu este satisfăcător. În prezent avem în România o medicină pentru cei cu resurse financiare și altă medicină pentru ceilalți și din păcate nu avem și o viziune clară a guvernanților pe această temă.”

Șerban Țigănaș, Președinte, Dico & Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca, CHAIRMAN Building HEALTH

O campanie de comunicare România Construiește și Spațiul Medical, realizată de BORO Communication și prilejuită de cea de-a 10-a ediție Building HEALTH Bucharest International Forum, care va avea loc pe 27 septembrie, la Crowne Plaza Hotel, cu tema „Spitale în Transformare”, care subliniază procesul constant de actualizare și de transformare, din bine în mai bine, al spitalelor. Building HEALTH este parte a ROHO Romanian Hospital & Healthcare Convention.