Concluziile de la Craiova: Cum construim mai bine în România?

Seria din acest an a Conferințelor Regionale „România Construiește” a luat sfârșit așadar vineri, 9 iunie la Hotel Ramada Plaza din Craiova, la cea de-a patra și ultima Conferință Regională din acest an, dedicată discuțiilor legate de cum construim mai bine în România. A fost un eveniment moderat de Matius Ichim, fondatorul platformei Prioretail. A fost o conferință foarte așteptată de către public cât și de speakeri. Așa cum ne-am obișnuit și la conferinţele anterioare, temele de discuție au fost variate, iar propunerile pentru a construi mai bine în România nu s-au lăsat mai prejos. 

Conferința a debutat cu întrebarea „Cum construim mai bine în România” la care au răspuns toți cei din mediile implicate în jocul construirii: de la proiectanți, arhitecți până la reprezentanţi din admnistraţia locală. Au fost subiecte dezbătute între colegi, fiecare cu părerea proprie din domeniul de activitate, legate de modul cum putem construi de mâine mai bine în România.

S-a încurajat biodiversitatea mediului construit. S-a făcut referire la acele zone care să includă atât destinații de locuință colectivă cât și dotări urbane precum birouri, magazine etc. Asta pentru că acestea asigură o distribuție uniformă atât a fluxurilor cât și a regimurilor de înălțime și pot integra și zone cu inserții verzi. Au fost dezbătute detalii din viața unui oraș care fac o locuire și un mediu construit mai bun.  

Putem construi mai bine, putem avea orașe mai bune printr-o proiectare colaborativă și sustenabilă. S-a avut în vedere scăderea amprentei de carbon pentru materialele puse în operă. Acestea fiind lucruri pe care cu toții, de cele mai multe ori, le învățăm de la furnizorii mari din piață. Furnizori care își permit să educe piața prin intermediul conferințelor, unde își expun produsele și certificate noi în domeniul materialelor de construcții. Deci materiale mai performante, cu emisie de carbon mai redusă, tehnologii de punere în operă cu impact mai mic asupra mediului. Aceste aspecte dovedesc existența preocupării pentru acest aspect care a și fost semnalat. A fost sesizat și apreciem faptul că proiectanții cât și cei implicați încep să conștientizeze utilitatea unui dialog perpetuu pe toată perioada colaborării și coautoratului într-un proiect de investiție. 

Se poate construi mai bine prin creșterea puterii de opoziție și control asupra patrimoniului valoros, existent în orașe și în județe prin întărirea acelor structuri responsabile cu monitorizarea și prezervarea acestui mediu valoros. 

S-a mai remarcat faptul că în Oltenia există un număr relativ mic de proiecte, la fel și numărul de proiecte în lucru sau în diverse stadii de autorizare raportate la Cluj, Iași și Timișoara. Prin urmare, o creștere a calității este așteptată să se întâmple în momentul în care interesul pentru dezvoltarea regiunii va crește. Ca pondere, mediul construit este împărțit în construcția de locuințe colective, lucru care per ansamblu nu este cel mai bun pentru că un oraș are nevoie și de alte dotări. 

Un alt aspect care poate contribui la construirea mai bine este reprezentat de concursurile de arhitectură și CATUC-ul, un document de lucru în care specialiștii își pun mari speranțe în a aduce în acord anumiți termeni din domeniul autorizării și construirii. 

Lipsa dialogului și a negocierii cu toți factorii implicați: finanțatori, ordonatori de credite, furnizori, integratori, administratori și proiectanți, poate avea consecințe destul de grave asupra calității construcțiilor de astăzi și de mâine. Există o nevoie de dialog, există o nevoie de implicare atât din partea societăţii civile, cât şi a mediilor profesionale cum ar fi OAR, colegii de breaslă, în luarea unor decizii, încă din faza de investiție. Din momentul în care investitorul decide să facă o investiție într-o zonă, acești specialiști pot fi invitați pentru a lua deciziile cele mai bune pentru societate cât și pentru investiția în sine. 

A fost de reținut că Vâlcea, Craiova și multe alte zone sunt încă valoroase și ca mediu construit, dar mai mult ca mediu verde, șansa pe care o au din punct de vedere al poziționării geografice. Proximitatea unui fond verde și atât de amplu nu poate fi decât un plus pentru dezvoltarea acestor orașe. Toată sala a fost de acord cu faptul că orice metru pătrat de verde în plus la un proiect aduce înzecit pe partea de valoare în timp acelor investiții. S-a dorit ca și în Craiova să existe un fel de alveolă a orașului pentru business, pentru clădiri înalte, săli de conferințe, hoteluri, birouri, întocmai ca la Defance, în Paris. 

Instrumentele de comunicare online sunt foarte valoroase: se lucrează foarte mult în Cloud, în sisteme BIM (Building Information Modeling), revit, ca o nuanțare. Înainte de construcția propriu-zisă a clădirii, construiești un model virtual al clădirii unde poți să monitorizezi performanța în timp, consumurile pe zone, poți să faci intervenții, fără să mai fie nevoie de o arhivă printată. Deci în cloud va fi viitorul.

 A fost semnalată prezența termenului relativ nou pe zona construită și anume NZEB (Near Zero Energy Building), un factor cheie în proiectele cu finanțări Europene. Proiectanții sunt deja familiarizați, există niște recomandări, nu sunt admise proiecte fără grad de NZEB. 

S-a adus în discuție și prezența mașinilor în orașe, unde sunt necesare soft-uri care să monitorizeze și să controleze parcările publice existente și să le suprataxeze, unde este cazul.

Ca o concluzie de ansamblu, a fost o întâlnire foarte bună, cu multe replici, întrebări, răspunsuri, frustrări, dar și cu vești bune. Inclusiv din partea administrației publice ni s-a transmis că 7-8 oameni dedicați, cu intenții clare și cu o viziune de viitor a unui proiect pot amenda o hotărâre de guvern. 

Ne revedem la anul pentru o nouă serie de conferințe regionale.