Andreea Cornilă, Building HOME 2022: Sentimentul de „acasă” se naște abia atunci când spațiul este populat de obiectele dragi locuitorului și aici intervine rolul arhitectului, care acționează ca un liant între informațiile primite de la client și cele furnizate de spațiu

Andreea Cornilă este Fondatorul studioului de design Andreea Cornilă Studio și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Identitatea unei locuințe se găsește la intersecția dintre spațiu, locuitor și arhitect. Uneori clientul prezintă la început planurile tehnice, iar arhitectul descoperă că spațiul respectiv fie el nou sau vechi are deja o anumită identitate și istorie. „Acasă” se naște abia când spațiul este populat de obiectele dragi locuitorului său, și aici intervine rolul arhitectului, care acționează în primul rând ca un liant între informațiile primite de la client și cele furnizate de spațiu.

Constrângerile existente cu privire la un anumit spațiu pot fi privite drept elemente care stimulează creativitatea și sunt ele însele generatoare de soluții. După familiarizarea cu spațiul se poartă discuții cu clientul despre pasiunile și viața lui, și astfel se conturează conceptul proiectului, lucru care se petrece în cazurile fericite în care clientul știe ce vrea. Chiar și când nu știu ce își doresc de fapt, oamenii caută să obțină un anume „efect wow” la o locuință. Această idee are la bază niște trenduri mai mult sau mai puțin relevante la care oamenii au acces, dar care sunt efemere și chiar irelevante în contextul unei locuințe care are de fapt rolul de a satisface o bună parte din nevoile locatarilor ei și a le crea un mediu plăcut și reconfortant. Rolul arhitectului interior este de fapt de a de contribui la bunăstarea clienților prin intermediul spațiului de acasă.

Un exemplu de proiect în care personalitatea clientului a jucat un rol foarte important este „Take 5”, care a inclus amenajarea a două încăperi, un living și un dining într-o construcție din 1937 din București. Arhitecta a decis să recondiționeze elementele originale ale casei reprezentate de o sobă din teracotă, grinzi, ușile și parchetul din lemn masiv și să le includă într-un design contemporan. Proprietarul, un tânăr de 28 ani i-a povestit că este audiofil, pasionat de viniluri și de jocurile de societate, și că are nevoie de un spațiu de lucru acasă. A trebuit așadar transformată o casă destul de aglomerată și greoaie într-o locuință potrivită tânărului proprietar, care să îi acomodeze pasiunile și stilul de viață. Astfel, în bibliotecă a fost integrată o zonă de entertainment și o zonă de bar. Chiar și pentru pisică a fost creată în partea de sus o zonă de relaxare. Iar în locul fostei mese care ocupa mult spațiu a fost creată o masă custom made care, prin îndepărtarea capacului metalic, se transformă într-o masă de joc specială pentru jocuri de societate.

Măiestria arhitectului de interior constă în a deschide dialogul potrivit cu clienții care nu știu neapărat exact ce își doresc, pentru a îi conduce spre răspunsurile care vor ajuta la creare identității locuinței.

Foto© romaniaconstruieste.ro