Patricia Sturzoiu, Building HOME 2022: „Arhitecții au o mare responsabilitate în ceea ce privește ansamblurile rezidențiale pentru că ei propun de fapt un mod de locuire, fără a cunoaște clienții finali, stilul de viață sau preferințele lor”

Patricia Sturzoiu este Fondator și Partener al Quadratum Architecture și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Identity”.

Quadratum Architecture este o firmă de arhitecți tineri, cu proiecte publice și private.  

„Colina Lac” este un proiect rezidențial de locuințe în serie, între care fiind plasate și clădiri de apartamente de înălțime redusă. În acest caz identitatea este cea a „caselor împreună”, iar casele au o personalitate potrivită contextului și comunității respective.

Pentru incorporarea acestor două elemente, s-a pus accentul pe modul în care percep locuitorii acest spațiu și pe proporțiile elementelor, care să dea o senzație de spațiu aerisit, dar totodată și de comunitate. Rezultatul este unul uniform, dar nu monoton și care include 120 de locuințe, dintre care 80 sunt case și 32 sunt apartamente. Pentru fațade s-au folosit materiale cu texturi proprii, precum cărămida, care reprezintă trendul proiectului.

Spațiul comunitar al caselor se extinde până în fața ușii, astfel relația dintre locuitorii acestora și comunitatea din care fac parte se construiește prin această deschidere către comuniune. În același timp, proprietarii caselor se pot bucura de existența unui spațiu privat exterior aflat în spatele locuințelor. Pentru a încuraja relația interior-exterior a fost evitată folosirea treptelor, astfel încât casele au un contact direct cu solul. În cadrul spațiului comunitar există și un parc cu locuri de socializare și spații de joacă.

Aceasta este doar prima fază a proiectului, iar în viitor urmează o dezvoltare ulterioară care va avea în centru o suprafață de aprox. 1 km pe malul lacului, unde vor fi adunate toate spațiile din interiorul comunității: locuri de joacă, spații de promenadă, un spațiu educațional, un teren de sport etc.

Arhitecții au o mare responsabilitate în ceea ce privește ansamblurile rezidențiale pentru că ei propun de fapt un mod de locuire, dar nu cunosc clienții finali, stilul lor de viață sau preferințele pe care le au.

Toți oamenii sunt modelați de spațiile prin care trec, în special de locuința personală, motiv pentru care „acasă” este un spațiu ce trebuie modelat cu atenție.

Foto© romaniaconstruieste.ro