Oana Vasile, Building HOME 2022: „O locuință cu personalitate se poate obține printr-o abordare de ansamblu a arhitecturii generale și a celei de interior, prin păstrarea unui echilibru între funcțional și estetic”

Oana Vasile este Arhitect și Fondator al studioului Diez Office și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

O locuință cu personalitate poate rezulta doar dintr-o abordare a arhitecturii în ansamblul ei, iar din acest motiv trebuie să existe o comunicare și o coordonare între arhitect și designerul de interior încă din faza de concept a proiectului. O fațadă sau o volumetrie frumos integrată în oraș sau în natura trebuie să fie susținută de un spațiu funcțional, care să se plieze pe nevoile utilizatorului.

Este important ca abordarea în arhitectură să fie axată către concept, tehnologii de ultimă generație, automatizări și gadget-uri, dar nu trebuie să fie ignorată baza pe care urmează să fie dezvoltată clădirea. Toate aceste elemente noi sunt un bonus, ce trebuie să vină în completarea unei infrastructuri bine concepute și conturată, fie că este vorba despre locuințe individuale, colective, clădiri office, horreca sau chiar și la nivelul orașului.

Unul din proiectele realizate a constat în remodelarea unui apartament, inițial cu 3 dormitoare, și s-a axat pe recompartimentarea integrală a spațiului, cea mai importantă etapă fiind reprezentată de transferul zonei de zi în locului celei de noapte, reacție de altfel naturală, venită din dorința de a intra într-un open space luminos, urmând ca apoi să se facă tranziția către spațiile de odihnă. Cele două dormitoare rezultate sunt separate de spațiile tehnice reprezentate de baie sau dressing. Această schimbare a adus anumite plusuri spațiului, a optimizat întreaga suprafață prin eliminarea mai multor spații de circulație intermediară, ce susțineau doar uși, fără posibilitatea de a integra zone de depozitare.

Pentru acest proiect, echipa s-a focusat pe conturarea un ansamblu format dintr-un open space ce încorporează holul de acces în apartament, bucătăria, zona de servire a mesei, livingul cu balconul, totul deservit de o baie și un dormitor, iar zona matrimonială este acum un element independent în locuința ce este compusă din dressing, baie și dormitor cu balcon cu vedere către lac. Amplasarea apartamentului la ultimul etaj al imobilului, a permis sesizarea unor goluri în plafon pentru instalarea unor luminatoare fapt ce a sporit aportul cantității de lumină naturală ce pătrunde în interiorul spațiului.

Pe lângă modificările aduse compartimentărilor, traseele instalațiilor electrice care au fost montate prin placa de beton, sistemul de control inteligent și climatizarea au fost construite și încastrate în pereți, iar partea de instalații termice și sanitare a fost mapată prin sapa grosiera. Fiecare specialitate are layerul ei, nu se intersectează și nu se suprapune cu cealaltă, fapt ce se datorează supravegherii șantierului îndeaproape, venită atât din partea beneficiarului cât și a arhitectului proiectului.

Integrarea tehnologiilor de ultimă generație a fost realizată în cadrul unui proiect cu o bază sustenabilă, iar sustenabilitatea nu înseamnă doar satisfacerea nevoilor persoanelor care sunt resimțite în prezent, ci reprezintă și impactul pe termen lung pe care materialele folosite îl au asupra generațiilor viitoare. Este important să folosim și să integrăm materiale ce nu sunt potrive doar în prezent, de aceea trebuie să încurajăm folosirea materialelor care prin intermediul sensibilității acestora să poată căpăta patina timpului.

La nivelul de construcție a pereților a fost aleasă o structură ușoară, iar termoizolarea a fost făcută cu lână naturală de oaie. Ușile, elementele tabloului de tâmplărie interioară au fost îmbrăcate în piele naturală de bovină, la fel și peretele din dormitorul matrimonial, soluție ce a fost propusă și selectată în detrimentul finisajelor sintetice.

Foto© romaniaconstruieste.ro