Noi abordări în designul de interior: Care este relația dintre identitatea designerului, a locuinței și a locatarului?

România Construiește și BORO Communication au organizat pe 16 iunie 2022, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cea de-a 4-a ediție Building HOME International Good Living Forum, cu tema “Building HOME Identity” sau „Cum construim identitatea spațiilor rezidențiale”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Prima sesiune din cadrul secțiunii dedicate designului interior a fost moderată de lect. dr. arh. Daniel Armenciu, Prodecan al Facultății de Arhitectură de Interior, a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, care a afirmat:

„Tema <<Building HOME Identity from inside>> a fost elementul central al primelor două secțiuni ale evenimentului. În acest context, Sesiunea I a deschis prima gală organizată sub umbrela Building HOME International Good Living Forum, dedicată Arhitecturii de Interior. Au fost atinse teme de interes major, care fac obiectul preocupărilor profesional-creative ale celor șase speakeri ai sesiunii. Prezentările au avut un conținut diversificat, în acord cu particularitățile diferite ale modului în care interacționează designerul și beneficiarul, în favoarea celui din urmă, care rămâne și experimentează rezultatul final în viața de zi cu zi. Astfel, preocuparea pentru conturarea atmosferei de „acasă” pare a fi nu doar un element central al interesului autorilor, ci dorința predominantă a beneficiarilor. În acest fel, identitatea propriului cămin devine identitatea celui care urmează să locuiască și să personalizeze propria locuință în timp, arhitectul de interior fiind cel care intermediază procesul și face acest lucru posibil. Designerul încearcă să înțeleagă, ori să intuiască de multe ori, nevoile reale ale beneficiarului, fără a eclipsa rezultatul final prin imprimarea cu propria tușă identitară. În tot acest context, înțelegerea lui <<Cine suntem?>> devine punctul de pornire al unei călătorii materializate prin elemente de detaliu precum accente de texturi și culori.”

Conf. dr. arh. Oana Diaconescu, Decan al Facultății de Arhitectură de Interior, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, a fost moderatorul celei de-a doua și a treia sesiuni din cadrul „Building HOME Interiors”. Despre cele două segmente a evidențiat următoarele:

„Cea de-a doua sesiune <<Building HOME Interiors>> a evenimentului Building HOME International Good Living Forum a adus alături profesioniști din România dornici să găsească acele ustensile prin care spațiul neutru al edificiilor realizate în perioada comunistă sau a construcțiilor <<tip>>, care împânzesc periferiile marilor orașe, se transformă în <<acasă>>. Câteva dintre elementele reluate în toate cele șapte prezentări au subliniat relația dintre materiale și culoare: atât prin utilizarea unor obiecte de contrast în raport cu ambientul propus, cât și prin simpla poziționare a corpurilor de iluminat. S-a evidențiat în repetate rânduri rolul participativ al beneficiarului în amprentarea și modelarea spațiului interior, concluzionând, că cei care apelează la un astfel de specialist sunt de cele mai multe ori persoane deschise la nou și de ce nu, dornice să încerce un stil de viață diferit.

În mod cert, grija și atenția pe care fiecare vorbitor a evidențiat-o în proiectele descrise, reprezintă, în sine, căutarea acelei identități care fie accentuează valorile proprii arhitecturii în care se realizează intervenția, fie definește mecanismul delicat al unei forme de negociere cu stilul și tipicul arhitectului de interior.

Ultima sesiune din cadrul evenimentului <<Building HOME Interiors>> a pus față în față profesioniști din domeniul arhitecturii de interior din Franța, Spania, Germania și România. Cu siguranță, în urma prezentărilor s-a remarcat „identitatea” fiecăreia dintre intervențiile într-un spațiu interior cu valențe istorice, prin patru abordări diferite: una de tip conservativ, care declină relația directă dintre suprafața existentă și cea contemporană, propunând o serie de articulații; cea de-a doua care urmărește arhitectura edificiului, potențând-o prin efecte scenografice; a treia care schimbă întru totul paradigma istoricistă, inversând sensurile lecturii anacronice și cea de-a patra, în tranziție, către o identitate proprie.

S-a dezbătut astfel tema proiectării, pornind de la coordonatele conceptuale asociate primelor propuneri și până la căutarea prin mijloace tipice arhitecturii de interior a acelui limbaj care să rezoneze cu toți cei trei actori implicați: arhitectul, beneficiarul și clădirea (contextul). În toate prelegerile s-a interpus noțiunea de compoziție, fără de a cărei cunoaștere cu siguranță procesele descrise anterior s-ar detașa de valorile și competența arhitectului și ar intra într-o formă de mercantilism standardizat.

Contribuțiile invitaților au oferit cu siguranță o expresie nouă, avangardistă arhitecturii de interior, accentuând în mod evident, importanța acestui vast domeniu și impulsul său remarcabil în procesul proiectării contemporane.”

Vă invităm să vizualizați un video de 1 minut din cadrul Building HOME 2022 AICI și galeriile foto AICI

Vă așteptăm și la următoarele 2 evenimente internaționale din calendarul România Construiește 2022: Building HEALTH Bucharest International Forum (ediția a 8-a, 30 septembrie) cu tema “Spitalul Viitorului Apropiat” și DEVO International Forum of Large Developers (ediția a 5-a, 6 octombrie) cu tema “Orașul – Ediție Actualizată” + “DEVO Interiors”.