Morten Bang, Building HOME 2022: „Trebuie să consumăm mai puțin, dar și să transformăm mai mult elementele deja construite, fără a pierde moștenirea culturală existentă”

Morten Bang este Fondatorul Tegnestuen LOKAL și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”.

Tegnestuen LOKAL este un studio de arhitectură care include 8 arhitecți. Filozofia lor este că trebuie să consumăm mai puțin, dar și să transformăm mai mult elementele deja construite, fără a pierde moștenirea culturală existentă. Așadar se încearcă oferirea de soluții arhitecturale locale la probleme care de fapt sunt globale. Proiectele sunt abordate într-o manieră holistică, mereu luând în considerare cultura și istoria locurilor unde se construiește, dar și oamenii pentru care se construiește, comunitatea respectivă și mediul, întrucât în Danemarca există foarte mult interes pentru scăderea emisiilor poluante și protejarea mediului. De asemenea, se are în vedere faptul că zonele rezidențiale au nevoie de mai multă biodiversitate, de o viață socială activă și de acces facil la spațiile exterioare.

În Danemarca se pune acum un accent puternic pe transformarea unor clădiri deja existente, în loc de a construi mereu structuri noi. În acest sens, proiectul prezentat a constat în transformarea unui bloc de locuințe, aflat într-o zonă foarte frumoasă a orașului, care era însă supranumit „cea mai urâtă clădire din Copenhaga”. Aspectul neplăcut al clădirii se datora faptului că în anii 1950-1960 danezii au construit foarte mult și foarte repede, dar fără a ține cont de caracterul neprimitor al respectivelor blocuri de locuințe. Locuitorii celor 45 de apartamente se săturaseră să tot audă cât de urâtă este clădirea lor. În plus, existau și probleme de degradare, fațada trebuia renovată și era foarte mult zgomot în apartamente din cauza traficului intens. Mai mult, intrarea în bloc era neprimitoare și nefavorabilă socializării și interacțiunilor dintre locatari.

S-au căutat diferite soluții sustenabile pentru toate aceste probleme. În primul rând, s-a optat pentru construirea unei noi fațade din sticlă în fața celei vechi, ceea ce a diminuat problema zgomotului care intra în apartamente. Pentru a favoriza socializarea în complex s-au adăugat niște terase ca un fel de zone semi-private în exteriorul zonei de acces, unde oamenii se puteau întâlni să bea o cafea cu vecinii. Balcoanelor le-au fost adăugate niște structuri din lamele din lemn care măresc intimitatea acelor spații. S-a adăugat și un sistem de colectare a apei pluviale în rezervoare amplasate în subsol, din care se alimentează un sistem automat de udare a plantelor instalate pe fațade, ceea ce contribuie la estetica fațadei. Locatarii au fost încântați de transformare și ca urmare s-a îmbunătățit și viața socială din complex.

Proiectul a câștigat numeroase premii, inclusiv o competiție națională de renovări, deoarece răspunde unei probleme existente în multe părți ale Europei: cum putem transforma clădirile care nu mai sunt relevante astăzi, pentru a le reda un sens arhitectural.

Foto© romaniaconstruieste.ro