Un articol realizat de Jean Craiu și Alexandra Demetriu, Fondatori Cra-De.studio & Colaboratori Pinearq, care au participat în calitate de speakeri la cea de-a 8-a ediție Building HEALTH Bucharest International Forum.
„În luna septembrie am fost invitați la evenimentul Building HEALTH 2022 – evenimentul construcțiilor din sănătate, organizat la București de către „România Construiește”, în calitate de speakeri pentru a împărtăși din experiența noastră în biroul de arhitectură Pinearq ca arhitecți și designeri de spitale. Prezentarea noastră s-a axat pe noi direcții de design și impactul acestora asupra evoluției arhitecturii medicale, luând drept studiu de caz trei proiecte importante pentru noi.
Arhitectura nu vindecă, dar influențează direct actul medical și aportă enorm în procesul de însănătoșire al pacienților. În cei peste 25 de ani de practică, cercetare și participare academică, urmărim cinci principii de bază pe care le respectăm în elaborarea oricărui proiect complex de clădire publică de înaltă performanță: co-creație, adecvare la condițiile locului, folosirea peisajului natural și a luminii naturale, tehnologie înaltă la o scară umană, modularitate și mutabilitate a oricărui proiect.
Cele trei studii de caz prezentate reflectă principiile descrise mai sus. Sunt proiecte de spital, diferite că scară, context și funcțiune, fiecare dintre ele aflându-se în faze diferite de proiectare /construcție.
Hospital del Mar, Barcelona (1992-2030)
„Construcția pe faze a unui spital cu o istorie de peste 100 de ani care se adaptează în continuu la noile tehnologii.” – În colaborare cu biroul de arhitectură Brullet de Luna, Barcelona.
În momentul de față ne aflăm în faza a doua din cele 3 ale proiectului, cu obiectivul de finalizare în 2030. Această a două etapă de transformare a fost realizată printr-un proces de colaborare între pacienți, membrii familiei, profesioniști din spital și arhitecți, cu scopul de a crea un model de spital axat pe experiența utilizatorului ca plus valoare.
Această nouă fază a fost concepută țînând cont de nevoile detectate în timpul epidemiei de COVID-19. Se vor monta terase vegetale pentru reducerea amprentei de carbon a clădirii, panouri fotovoltaice pentru a genera energie electrică pentru a acoperi consumul propriu, iluminat LED performant, iar pe fațadă va fi construită o peliculă dublă pentru a profita de lumina naturală. Integrarea ultimelor tehnologii face parte dintr-un ambițios proces de transformare digitală, incorporând tehnologia 5G, săli de operație hibride, recunoaștere facială și inteligență artificială.
Pediatric Cáncer Center Sant Joan de Deu, Barcelona (2018-2022)
„Intervenția pe o clădire existentă și adaptarea ei la o nouă funcțiune spitalicească pentru a face posibilă și vizibilă vindecarea cancerului infantil”.
Noul spital Sant Joan de Deu, localizat în Barcelona în partea muntoasă a orașului, este un spital pediatric finalizat în 2022 care este pe cale să devină un pol de cercetare și tratament al cancerului infantil. Pornit în 2017 ca o refațadizare și remodelare, proiectul s-a transformat pe parcurs ca dimensiuni și a ocupat în întregime parcela vechii clădiri de aule și săli de studiu ale vechii școlii de infirmiere. Într-un spital de copii, pacientiii au nevoie de un mediu familiar, asemănător și sigur, care să le faciliteze și să le permită desfășurarea activităților zilnice specifice vârstei. Spațiile sunt proiectate fluid, fără restricții, astfel încât să simplifice adaptarea la această realitate atât a pacienților, cât și a familiilor implicate.
Centrul Integrat de Transplant, Cluj Napoca (2020-)
„Primul concurs deschis de arhitectură cu funcțiunea de spital organizat de Ordinul Arhitecților din România.” – În colaborare cu biroul de arhitectură Dico și Țigănaș, Cluj-Napoca.
Aflat în momentul de față în faza de licitație pentru începerea lucrărilor de construire, Centrul Integrat de Transplant este un proiect pionier în România prin colaborarea dintre promotor, Consiliul Județean Cluj, cadrele medicale, proiectantul general și proiectanții de specialitate. Inovația proiectului constă în adaptarea complexității medicale necesare unui centru de transplant multiorgan de asemenea dimensiuni într-un țesut urban eterogen istoric, fără a pierde din potențialul de transformare a clădirii pe viitor, dar și ca parte integrată și dinamizantă a Ansamblului Clinicilor Universitare. Lumina naturală și natura sunt esențiale în configurația proiectului: zonele publice, camerele pacienților, sălile de recuperare și spațiile pentru personal sunt toate deschise și în contact direct cu lumina naturală și vegetația.”
Text: arh. Jean Craiu, arh. Alexandra Demetriu, Fondatori Cra-De.studio, Colaboratori Pinearq și autori ai proiectului Centrul de Transplant Multiorgan Cluj-Napoca, România.
Mai multe despre Building HEALTH 2022 aici.
Foto© romaniaconstruieste.ro