Jean-Christophe Petillault, Building HOME 2022: Arhitecții sunt tentați să abordeze proiecte foarte îndrăznețe și moderne, dar acestea nu reprezintă mereu o soluție fezabilă pe termen lung

Jean-Christophe Petillault este fondatorul JCPCDR Architecture din Franța și a participat în calitate de Speaker la Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Acest birou s-a născut acum 5 ani, și de atunci a abordat o varietate de proiecte de la pavilioane de lemn  în zone rurale, fără sursă de electricitate, până la hoteluri și clădiri mari, dar și proiecte axate pe design interior,  proiecte de cercetare și competiții internaționale.

Este tentant pentru arhitecți să abordeze proiecte foarte îndrăznețe și moderne, dar această abordare poate să nu fie o soluție fezabilă pentru o dezvoltare pe termen lung, și totodată să nu creeze un spațiu adecvat locuirii. Din acest motiv biroul preferă o abordare bazată mai degrabă pe continuitate, echilibru și armonie, cu un focus pe schițarea inițială a proiectelor, care trebuie să includă și diferite soluții. În fiecare caz trebuie văzut exact ce este fezabil din punct de vedere tehnic, cine sunt persoanele care realizează implementarea, și de unde se pot procura materialele necesare în mod sustenabil.

La Paris, o provocare pentru amenajările interioare este faptul că multe proiecte sunt în clădiri preexistente, construcții cu apartamente vechi ce au, printre altele, o problemă cu accesul luminii naturale, mult zgomot la partea dinspre stradă, iar în spate sunt de regulă spații întunecoase înspre curte. În plus, multe astfel de clădiri au o vechime considerabilă, fără unele facilități de confort de care avem nevoie astăzi precum lift și cu alte facilități care nu ne mai sunt utile.

Un exemplu de proiect de acest tip a fost reprezentat de o locuință în centrul Parisului, într-o clădire veche, pe structură de lemn. La amenajare s-au păstrat anumite elemente originale precum parchetul și marmura dar a fost upgradată și structura, apartamentul fiind divizat în două părți: bucătăria și dormitorul fiind despărțite de living și de zona de dining. Identitatea locuinței a fost creată și prin reliefarea, respectiv prin ascunderea anumitor elemente preexistente, și prin crearea de spații noi.

Foto© romaniaconstruieste.ro