Ioana Daniel, Building HOME 2022: „În cazul implementării unui proiect pot apărea multe schimbări, dar dacă arhitectul este implicat și există o comunicare eficientă cu beneficiarul, rezultatul nu poate fi decât unul bun”

Ioana Daniel este Arhitect și Co-Owner BeeLIVE și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Biroul a fost fondat în 2018 și realizează proiecte de amenajări interioare cu precădere în Brașov, atât pe domeniile comercial și office cât și pe cele ce țin de pensiuni și rezidențial. Echipa noastră nu urmărește să aibă o anumită rețetă pentru proiecte, ci să creeze spații care dau oamenilor sentimentul unui „acasă” impregnat de personalitatea lor.

Atunci când este vorba despre amenajarea unei locuințe, clientul are mult mai multă încredere în tine ca și arhitect interior decât alți clienți din alte tipuri de spații, astfel, acesta are așteptări mult mai mari de la tine. Prin urmare, implicarea ta ca și profesionist este mult mai personală.

Un prim proiect ce aparține unui cuplu de clienți a fost un apartament închiriat în regim hotelier, unde arhitecții au avut foarte multă libertate, fiind un spațiu foarte versatil și care trebuia neapărat să reflecte personalitatea proprietarilor. Al doilea proiect a fost amenajarea propriei locuințe a clienților, prima lor casă, într-o zonă de deal cu o panoramă superbă spre Brașov. Arhitecții au integrat diferite funcțiuni ale casei într-un concept unitar de amenajare, inclusiv faptul că accesul se face pe la nivelul de mijloc al casei. La demisol a fost amenajată o zonă de socializare, unde proprietarii pot petrece timp cu prietenii, un spațiu ce le reflectă personalitatea. Iar parterul casei a fost gândit ca un open space pentru momentele petrecute în familie.

În echipa biroului există și un designer de obiect, care creează pentru fiecare proiect de amenajări un obiect-statement special pentru acea locuință. În acest caz a fost creat un paravan în zona de intrare, conceput în așa încât să fie deopotrivă jucăuș, prietenos cu copiii familiei, dar și multifuncțional, servind și drept cuier.

Pe parcursul implementării unui proiect se pot întâmpla sau schimba multe lucruri, dar dacă arhitectul este implicat și există o comunicare bună cu beneficiarul, rezultatul nu poate fi decât unul bun, chiar dacă prezintă diferențe față de planurile inițiale.

În cazul unui alt proiect, reprezentat de un apartament cu trei camere, s-a încercat crearea identității spațiului prin utilizarea culorilor calde, prin felul în care lumina se joacă în spațiu și prin intermediul unor texturi și materiale diferite. Lumina și oglinzile sunt elemente importante care contribuie semnificativ la apropierea spațiului de personalitatea beneficiarilor. Astfel, identitatea spațiilor rezidențiale este dată de transpunerea identității oamenilor în personalitatea spațiilor amenajate.

Foto© romaniaconstruieste.ro