Interviu cu Hugo Santos Ferreira, “Omul Anului” în Portugalia, despre planul de relansare al creatorilor de orașe

Hugo Santos Ferreira, Președintele APPII, Asociația Dezvoltatorilor și Investitorilor din Real Estate din Portugalia, ne-a oferit un interviu cu privire la domeniul Real Estate, din experiența sa personală și a punctul său de vedere,

În 2019 ați fost numit „Omul Anului” în domeniul real estate din Portugalia. Ce realizări și abordări de business credeți că v-au adus această distincție?

Pentru mine – și cred că și pentru APPII -, acest titlu reprezintă recunoașterea muncii pe care organizația noastră a realizat-o în ultimii 6 ani. APPII a crescut exponențial, mărindu-și de cinci ori numărul de asociați, și de asemenea s-a dezvoltat la nivel internațional. Astăzi, APPII este considerată principala poartă de intrare a investitorilor străini în Portugalia în acest sector, iar 50% dintre asociați sunt din străinătate.

Pe de altă parte, în această perioadă APPII s-a dovedit a fi o asociație puternică în zona de real estate și a stabilit un dialog și o relație permanentă cu toți actorii din domeniu: guvern, entități publice, primării, dar și cu opinia publică.

Care este profilul și activitatea APPII și ce beneficii au companiile care devin membre?

Pentru companiile internaționale care intenționează să vină și să facă afaceri în Portugalia, noi construim parteneriate sinergice și productive cu asociații noștri locali, ceea ce ajută ambele părți în dezvoltarea afacerilor.

Pentru toți asociații noștri facilităm legături serioase și responsabile cu oficiali guvernamentali, întărind aceste relații, cu scopul de a contribui la crearea unui mediu prietenos pentru cei care investesc în acest sector, precum și la diminuarea birocrației și reducerea complexității și opacității procedurale.

APPII își propune să continue să ofere informații importante, actualizate, despre situația pieței, și în limba engleză.

Anul trecut, în mijlocul pandemiei, vorbeați despre faptul că domeniul real estate joacă un rol major în revitalizarea economică. Cum vedeți acest rol acum, în contextul provocator prin care trece toată lumea?

Cred că real estate-ul are un rol decisiv acum mai mult ca oricând. În primul rând pentru că sectorul este unul dintre cele mai importante în cadrul economiei mondiale – în Portugalia el reprezintă 15% din PIB. Dar și pentru că Portugalia are nevoie de o piață de real estate foarte activă, pentru a putea finaliza procesul de reabilitare urbană început odată cu criza economică din perioada 2008-2012, care a dat un impuls enorm sectorului turistic și a permis multor familii să își găsească o locuință nouă în centrele orașelor.

Pe de altă parte, această pandemie a adus schimbări în mentalitatea oamenilor, ceea ce a modificat și nevoile lor de real estate. În ziua de azi tot mai multe persoane vor să trăiască în afara orașelor, mulți oameni care lucrează în străinătate vor să vină să locuiască în Portugalia, iar pe piața de business avem acum companii ce își modifică birourile pentru a le face mai atractive pentru angajați în noua realitate.

Dacă suntem „creatorii orașelor”, așa cum ne place să ne numim, atunci trebuie să fim o parte integrantă din acest ecosistem.

Se vorbește despre un boom atât al dezvoltărilor office (în ciuda unui trend încă activ de remote work) cât și al celor rezidențiale. E o tendință asociată pandemiei sau una care era de așteptat, și în ce direcție se îndreaptă?

Cum spuneam, cred că această nouă realitate nu va trece prea repede, mentalitatea oamenilor s-a schimbat, iar pandemia a provocat trenduri pe care le așteptam poate peste 10 sau 20 de ani. Trebuie să facem față situației și să dezvoltăm noi soluții care să deservească în mod eficient nevoile oamenilor.

Ce exemple de bune practici s-au implementat în Portugalia în real estate de la începutul pandemiei? Spuneți-ne și despre „Programul de relansare”.

La începutul anului 2021, APPII a realizat un parteneriat inovator cu Exponential Medicine Unit de la NOVA Medical School University (NMS). Acest parteneriat a lansat două certificări pentru clădiri: 

• CO/VIDA 20 Seal, care confirmă faptul că o anumită clădire are definit un plan de contingență eficient, customizat și validat de către NMS.

• Certificarea clădirilor ca Healthy Living System, pe baza unui sistem de certificare inovator și cu impact ridicat, pe baza unor criterii științifice riguroase, care determină un nou standard pentru clădirile sănătoase, ceea ce permite adoptarea unei palete de strategii pentru promovarea sănătății în cadrul respectivelor clădiri.

Acest parteneriat cu NMS are intenția de a oferi pieței – și în special oamenilor – un certificat ce permite locuirea și lucrul în clădiri care, dacă respectă regulile stabilite în această certificare, prezintă riscuri mai mici pentru sănătatea oamenilor.

Legat de Programul de relansare, acesta a fost o inițiativă a APPI care a propus o acțiune strategică pentru promovarea redresării economiei naționale a Portugaliei, după reducerea de activitate cu care s-au confruntat majoritatea companiilor ca urmare a pandemiei de Covid-19. Programul a fost creat pentru a pregăti o strategie globală integrată în vederea redresării economice. E necesară punerea în aplicare a unor măsuri complementare pentru încurajarea revenirii rapide a activităților și atragerea mai multor investiții.

Ce oportunități și motive de optimism credeți că are real estate-ul în contextul actual?

Modul de gândire al oamenilor s-a schimbat mult odată cu pandemia. Lumea caută acum soluții noi pentru a locui și a lucra, soluții diferite față de ce exista în trecut. Viziunea mea este că sectorul real estate trebuie să fie în fruntea acestui nou val. În Portugalia avem mai multe motive pentru a fi optimiști: multe persoane care lucrează în străinătate vor să vină să locuiască în Portugalia, o țară sigură, plăcută, însorită, cu oameni amabili și primitori.

Pe de altă parte, noi avem și o piață foarte activă, iar asociația noastră lucrează cu guvernul și cu autoritățile locale pentru a crea noi politici și bune practici. Țara mea are un decalaj semnificativ în ceea ce privește soluțiile rezidențiale pentru clasa medie, așa că noi colaborăm cu toate entitățile competente pentru a da un răspuns acestei probleme.