Gabriel Aurelian Focșeneanu, Building HOME 2022: „Segmentul de construcții eco reprezintă o pondere de sub 1% din tot ceea ce se construiește la ora actuală în România”

Gabriel Aurelian Focșeneanu este General Manager Fabuloft și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Identity”.

Cu o experiență de peste 15 ani în consultanța imobiliară, acum 7 ani domnul Focșeneanu a început să se ocupe și cu dezvoltarea pe partea de construcții eco, 100% verzi, care nu folosesc deloc gaze naturale. Acest segment reprezintă o pondere de sub 1% din tot ceea ce se construiește la ora actuală în România. Au fost dezvoltate astfel proiectele Eco Villas, Loft Green Apartments și urmează proiectul Hambar. Toate aceste dezvoltări se bazează exclusiv pe pompe de căldură geotermice cu foraj, importate din Suedia, care au o eficiență foarte mare. De asemenea, pentru eficiență energetică s-a pus accent pe izolarea caselor.

Costurile sunt într-adevăr mai mari la astfel de construcții rezidențiale deoarece investiția inițială a dezvoltatorului se regăsește mai apoi în prețul de vânzare, însă ulterior costurile de întreținere lunară și de utilități vor fi substanțial mai mici pentru locatari. Acestea nu sunt proprietăți de lux, ci standard, însă cu o întreținere și o fiabilitate în timp foarte bune. Spre exemplu locatarii nu vor avea costuri provocate de stricarea centralei termice – cum se întâmplă frecvent, să nu aibă căldură în casă sau să plătească foarte mult pentru căldură în timpul sezonului rece. La aceste locuințe izolația este calculată încă din faza de proiect, până la implementare, iar la final calitatea izolațiilor este măsurată cu aparate de termoviziune în timpul perioadei reci. Conform măsurătorilor, pierderile de căldură se apropie mult de cele ale unor case pasive.

În aceste case mobilierul și obiectele nu transferă căldură, astfel spațiul se încălzește mult mai repede. În plus există o calitate a aerului foarte bună datorită sistemelor de ventilare cu reglare de căldură și aport de aer proaspăt în flux constant. Aici nu există aer condiționat deoarece, deși este necesar, nu e sănătos pentru că e foarte uscat, ori pentru a avea o casă confortabilă e nevoie de o umiditate a aerului între 40-60%. Aceste case și apartamente verzi au sisteme de ventilare cu ventiloconvectori, care au ca sursă de răcire solul folosit iarna de pompa de căldură (sondele de sol). În acest mod senzația resimțită în casă vara este cea din casele bunicilor de odinioară la țară – de spații aerisite și răcoroase.

Pe perioada iernii, la fel ca în cazul caselor tradiționale de la țară, în aceste case verzi se simte aerul care circulă, spre exemplu când se deschide geamul pentru a aerisi, dar nu se simte o răcire a casei deoarece nu există transferul termic care se constată în locuințele de beton – material „fură” din temperatura spațiului, de aceea pare mereu rece.

Toți cei activi în domeniul real estate trebuie să încerce să îndrepte clienții spre un nivel mai ridicat de educație și informare, pentru că încă sunt multe persoane care iau credit de la bancă pentru a își cumpăra o locuință, dar nu au timpul sau know-how-ul să se și documenteze temeinic cu privire la imobilul pe care și-l doresc.  

Foto© romaniaconstruieste.ro