Florin Enache, Building HOME 2022: „Clienții au nevoie de informare și consiliere, iar arhitecții trebuie să vină în întâmpinarea acestor nevoi ale oamenilor”

Florin Enache este Co-fondator #Better și a participat în calitate de Speaker în cadrul Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Pe lângă activitățile de proiectare, biroul face și „cursuri de locuire” prin care le explică oamenilor aspecte importante legate de confort și siguranța în spațiile rezidențiale – spre exemplu, de ce o cauză majoră a incendiilor în locuințele din mediul urban este mașina de spălat rufe, care este adesea lăsată să meargă singură, în condițiile în care, numeroase locuințe au sistemele electrice vechi și supraîncărcate. „Cursurile de locuire” se desfășoară doar cu câte 10 participanți, și prin intermediul lor se încearcă simplificarea informațiilor de specialitate pe înțelesul tuturor.

Chiar și un profesionist de nivelul Simonei Halep are nevoie de antrenor, deci cu atât mai mult un om care urmează să cheltuiască probabil cel mai mare buget din viața lui pentru o casă și amenajările interioare aferente. Acesta are nevoie de informare și consiliere, iar arhitecții trebuie să vină în întâmpinarea acestor nevoi ale oamenilor.

În Europa, conform statisticilor, 2 din 10 clienți de locuințe noi sunt nefericiți. De fapt, avem nevoie de o entitate care să ajute oamenii să își stabilească obiectivele pentru o locuință nouă, pentru că nefericirea vine din crearea unor așteptări nerealiste. Este nevoie de un mediator care să aibă grijă de interesele tuturor celor implicați în crearea unei case: beneficiari, furnizori și proiectanți. De asemenea, biroul a înaintat o propunere către Ordinul Arhitecților pentru a nu se mai elibera recepția unei case cât timp beneficiarul nu i-a plătit corect pe toți cei implicați, conform contractului.

Este nevoie ca toți cei din domeniu să comunice mai mult cu oamenii, inclusiv prin social media, pentru ca mesajul profesional să fie transmis către publicul larg. În perioada interbelică, arhitectul era foarte important pentru că era de fapt un fel de antreprenor general care primea „sacoșa cu bani” și avea întreaga responsabilitate de a duce proiectul de la concept la finalitate. Astăzi lucrurile sunt mai complexe, iar echipele sunt multidisciplinare.

Este important ca beneficiarilor să li se explice că unele lucruri aparent minore sau opționale, sunt de fapt foarte importante în cadrul amenajărilor. Spre exemplu, dacă baia noastră nu are fereastră, cum se întâmplă în cazul a 2 din 3 locuințe, acest lucru ne va influența în timp starea și confortul în locuință. Acum 6 ani, biroul a început să explice acest element, fereastra de la baie, ca un manifest împotriva „gemulețului pătrat” din băile blocurilor comuniste, element regăsit însă și la multe case mari construite după 1989. De ce s-a perpetuat acest „obicei”? Pentru că oamenii care s-au mutat de la țară la oraș în acele case avuseseră ani la rând numai acea experiență, în care baia avea un gemuleț mic și pătrat, nu știau că se poate, că este necesar și util și altfel. Suntem o societate urbanizată forțat în câteva decenii, pe de altă parte comunitatea de arhitecți și designeri de interior este și ea în creștere, și aceștia trebuie să își asume responsabilitatea de a comunica cu oamenii, care ajung astfel să aprecieze mesajele corecte și responsabile.

Florin Enache încearcă să facă lucruri simple pentru clienții săi, spre exemplu să le explice beneficiile unei scări un pic mai late de 90 de cm în case, sau o fereastră la baie mai mare de 60×60 cm. Cu astfel de elemente se produce evoluția. „Omul sfințește locul”, și dacă vom reuși să facem niște „locuri” mai bune, acestea vor „sfinți” mai mulți oameni – și aici este marea responsabilitate a arhitecților și designerilor. Este nevoie de pragmatism, de discuții despre incendiu și cutremur, de o radiografie bună a situației, cu expertize tehnice și o comunicare constantă. Pornind de la educarea beneficiarilor, se va schimba și calitatea orașului și a locuirii.

Foto© romaniaconstruieste.ro