Concluzii de la Building HOME 2023

„Ne-am reunit de această dată la Building HOME 2023 sub genericul „Tomorrow Living” pentru a investiga viitorul locuirii prin experiențele prezentului care îl anticipează. Am deschis forumul atrăgând atenția asupra faptului că dezvoltarea imobiliară are două fețe, una care râde și una care plânge. Cantitativ asistăm la evoluții spectaculoase cu mii de unități locative livrate, în șantier sau în proiecte. Profiturile dezvoltatorilor sunt pe măsură și întreg lanțul de aprovizionare și producție are de câștigat, chiar dacă se spune că sectorul va avea în curând un recul firesc cauzat de scăderea puterii de cumpărare a clientului final, care are cauze globale. Partea cu adevărat tristă este aceea că, deși există o ligă cu adevărat progresistă a dezvoltatorilor, cele mai multe proiecte nu oferă calități spațiale ale locuințelor și nici urbane ale ansamblurilor mai bune decât cele de acum 50-60 de ani, care încă domină orașele în care trăim. Obligativitatea standardelor nZEB nu se face simțită și presupunem că vom asista la ”business as usual” în continuare, coafat birocratic și declarativ și tolerat administrativ, cu excepțiile aduse de segmentul de elită și nu neapărat de lux, de care pomeneam.

Sunt provocări majore care merită discutate. În acest scop am reușit să alcătuim trei paneluri de participanți care să ocupe cât mai bine întreg spectrul de actori implicați în sector. Am avut și participanți extrem de interesanți din mediul internațional, care au lărgit perspectivele. Există câteva firme puternice, concentrate mai ales în București, care ridică ștacheta cu fiecare proiect, inovând și oferind noi calități pe baza unor analize profunde ale nevoilor și dorințelor celor care locuiesc sau vor locui noile ansambluri. Am văzut cum în București apar proiecte de reabilitare ale unor clădiri istorice transformate imobiliar. Este un semn bun prin care patrimoniul este pus în valoare și identitatea creată de acesta este prețuită. Și alte semne bune se adaugă. Marile firme din sectorul producției de materiale și sisteme ne-au arătat noi produse care urmăresc obiectivele reducerii amprentei de carbon și ale economiei de energie, atât pentru a fi realizate cât și prin punere în operă. Aportul tehnologiilor va fi crucial în atingerea țintelor din lupta cu schimbările climatice. Acestea există și se dezvoltă rapid, dar nu e suficientă cercetarea, trebuie și implementate pe scară largă, cu costurile aferente. Nu va fi ușor. E nevoie de o etică avansată și adaptată și poate de sisteme de taxare pe amprenta de carbon, adică de stimulente și puniții deopotrivă. Imprimarea tridimensională a construcțiilor promite deja realizări care lasă să se întrevadă posibilitățile de aplicare pe scară largă în domeniul construcției de locuințe.

Arhitecții au fost și ei dintotdeauna implicați în dezvoltarea locuirii și au adus și de această dată puncte de vedere foarte interesante. Trebuie să privim în viitor, dar și în trecut, unde există soluții și modele valabile. Standardizarea postbelică finlandeză a produs locuințe care sunt apreciate și acum datorită sensibilității cu care au transpus în spațiu nevoile fundamentale ale locuitorilor, în relație cu mediul în care au fost amplasate. Locuirea socială face ca statul să fie un dezvoltator foarte important și un generator de modele pentru arhitectură. Din păcate în România statul este aproape complet absent din această zonă. Am văzut că în Amsterdam locuințele pot constitui comunități plutitoare, adaptate la problemele specifice ale terenurilor de acolo. ”Think Big, Start Small, Scale Fast” sunt principii ilustrate. Am văzut că există variante creative surprinzătoare pentru proiecte mici în contexte construite extrem de particulare, cu exemple concrete pentru zone istorice din București, cu adevărate locuiri „la curte”. ”Form Follows Budget” este o constatare care ne arată că lipsa de resurse poate duce la creativitate și sustenabilitate, în anumite condiții de echilibru. Am asistat la o pledoarie pentru sustenabilitatea frumuseții, adusă pe calea arhitecturii și designului interioarelor.

Studiile și statisticile ne arată că în Europa mai ales datele sunt cunoscute, obiectivele și principiile de asemenea, dar transpunerea lor devine o urgență, pentru că lucrurile nu stau bine deloc în ceea ce privește sustenabilitatea mediului construit și nu mai este timp pentru ezitări. Ordinul Arhitecților din România ne-a transmis un mesaj clar în acest sens prin referire la ceea ce afirmă această profesie la nivel internațional și global, pentru că sustenabilitatea nu se poate realiza în interiorul granițelor statale. Depindem unii de ceilalți.

Administrațiile publice sunt parteneri impliciți ai dezvoltării, orice ansamblu nou construit trebuind să fie de fapt un parteneriat public-privat, dar mai avem până acolo, în România. Au fost multe de discutat într-un schimb de experiențe și idei care ne-a lăsat cel puțin multe provocări foarte serioase pentru viitor.”

Șerban Țigănaș, CHAIRMAN Building HOME 2023, Președinte Dico & Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură şi Urbanism Cluj-Napoca

Un eveniment România Construiește și BORO Communication.

Professional Partner: GRAPHEIN
Parteneri: Knauf Insulation Romania, Deceuninck România, Siniat SEE, Metigla, HILS Development
Susținători și Expozanți: Group PM, Skamol, Apx Hotels

Partener Instituțional: Ordinul Arhitecților din România

Urmează Building HEALTH Bucharest International Forum și DEVO International Forum of Large Developers în toamnă. Află mai multe la construieste@borocommunication.ro