Călin Tiberius Gruia, DEVO 2022: Tendințe tehnologice cu impact asupra industriei construcțiilor

  • Un articol din partea Graphein, Professional Partner în cadrul DEVO 2022 Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori.
  • Călin Tiberius Griua, Digital Construction Specialist Autodesk, a participat în calitate de Speaker la DEVO 2022.

„Industria construcțiilor în comparație cu altele a rămas destul de mult în urmă în ceea ce privește adoptarea digitalizării, a proceselor și tehnologiilor inovative. Un efect negativ al acestui comportament de consum al tehnologiei în industrie este de diminuare a productivității care coroborat cu lipsa forței de muncă, multiplică impactul pe care îl resimte piața.

Cel mai la îndemână exemplu în acest sens este faptul că planificarea proiectelor din birou rămâne necoordonată cu ceea ce se întâmplă pe șantiere și este adesea realizată pe hârtie fără a avea o trasabilitate clară, procesul logistic este și el de multe ori rudimentar și inadecvat, timeline-urile sunt transmise verbal și bugetele nu sunt ținute întotdeauna sub control. 

Pe măsură ce complexitatea proiectelor din construcții crește, investiția în tehnologie de tip software devine o necesitate pentru a integra proiectele, a transparentiza procesele și a avea acces la date pentru a facilita luarea deciziilor.

Este important să menționăm și cum poate ajuta folosirea tehnologiilor BIM în atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Autodesk Construction Cloud pe lângă beneficiile clare legate de reducerea costurilor, transparentizarea sarcinilor pentru fiecare membru al echipei, livrarea la timp și în buget a proiectelor, conectarea cu fiecare stakeholder pentru vizibilitatea asupra portofoliului, are efecte și asupra facilitării trecerii către o economie circulară în construcții prin: reducerea amprentei de carbon, maximizarea integrării prefabricatelor, creșterea siguranței pe șantier și reducerea cantității de deșeuri.

Într-un interviu recent acordat Eugen Ursu, co-fondator Graphein, a precizat: “cu o evoluție importantă de la an la an și o implicare activă în consultanța oferită partenerilor pentru utilizarea tehnologiilor BIM în România, ne concentrăm acum și mai mult pe potențialul de a crea un digital twin pentru fiecare clădire construită sau în proces de construcție și colectarea tuturor informațiilor de interes pentru parteneri implicați: arhitecți, constructori, dezvoltatori, urbaniști, designeri, etc.”

Deși ne aflăm într-o perioadă de incertitudine, contextul economic fiind unul mai puțin prielnic schimbărilor majore, totuși crizele majore din ultimii ani, ne-au demonstrat că cine investește în vremuri tulburi, va avea câștiguri mai mari decât media pieței în care activează. Noi, Graphein, îi putem asigura pe actualii și viitorii parteneri că suntem determinați prin fiecare membru al echipei noastre să contribuim la digitalizarea industriei construcțiilor și să eficientizăm prin servicii bazate pe tehnologie modul în care se construiește în România și în lume.”

Mai multe despre DEVO 2022 AICI.

Foto© romaniaconstruieste.ro