Alexandra Nicula, Building HEALTH 2022: Prezența naturii în designul interior al spațiilor medicale poate promova stări de bine

Un articol realizat de Alexandra Nicula, care a participat în calitate de Speaker în cadrul celei de-a 8-a ediții Building HEALTH Bucharest International Forum.

Alexandra Nicula este designer de interior și fondator Art Interiors, cu o experiență de peste 11 ani în domeniul designului interior și peste 200 000 de mp amenajați în spații rezidențiale, comerciale și de healthcare. A colaborat la proiectarea unei noi înfățișări pentru Ambulatoriul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” din București.

„Proiectul are un concept unic în România și a fost realizat cu sprijinul Fundației Mereu Aproape. În designul ambulatoriului am mizat pe o atmosferă de basm, prin utilizarea de personaje, culori vii și mobilier cu forme circulare, elemente ce au rolul de a deconecta copiii de stresul și frica resimțite într-un spital. Fiind un ambulatoriu care se adresează strict copiilor, fiecare cabinet/spațiu a avut o abordare și un concept unic în funcție de activitatea și specificul acestuia – de la pereți până la pardoseli.

Natura este integrată în designul interior prin personaje, imagini și mobilier. Cu efectele naturii asupra vindecării și scăderii stresului, biofilia are implicații de anvergură pentru designul spațiilor medicale. Deoarece s-a dovedit că interacțiunea umană cu natura poate reduce stresul, poate îmbunătăți refacerea mintală și poate crește sănătatea generală, rezultă că prezența naturii în designul interior al spațiilor medicale poate promova stări de bine.

Natura aflată în spațiile medicale din România, față de cele din alte țări europene, este interpretată sub diferite moduri: 
* crearea de ferestre mari pentru a permite multă lumină naturală
* îmbrăcarea pereților în tapet special creat pentru spațiile medicale
* elemente și texturi asemănătoare lemnului, dar și a frunzelor

Este important să se creeze astfel de medii care să inducă calm, deoarece pacienții au nevoie de multă odihnă și resurse pentru a se vindeca. Cu cât sunt mai puțin stresați, cu atât corpul lor are cele mai multe resurse pentru a ajuta procesul de vindecare.

Crearea designului de îngrijire a sănătății cu natura nu numai că ajută la procesul de vindecare, dar asigură și o experiență mai bună pentru pacient.

Proiectul Ambulatoriului de Specialitate INSMC este un foarte bun exemplu și un start pentru modernizarea instituțiilor medicale care funcționează în clădiri extrem de vechi. Consider că aceste clădiri trebuie adaptate la nevoile actuale ale utilizatorilor atât din punct de vedere epidemiologic, cât și funcțional. Designul interior al unitățitor medicale și atmonsfera redată în aceste spații este baza începerii vindecării pacientului.”

Mai multe despre Building HEALTH 2022 aici.

Foto© romaniaconstruieste.ro