Un articol realizat de Alexander Arjona Jacobi, Arhitect Asociat și Director Proiecte Internaționale în cadrul Architecturestudio, care a participat în calitate de speaker la cea de-a 8-a ediție Building HEALTH Bucharest International Forum.
„Spitalul viitorului apropiat nu este o mașinărie, pentru că nici noi nu suntem mașinării. Tratamentul nu este egal cu un proces de vindecare sustenabil. Rezultatul pozitiv al vindecării depinde în cele din urmă de bunăstarea pacienților, a personalului medical și de îngrijire și, nu în ultimul rând, a membrilor familiei și vizitatorilor, precum și de interacțiunea dintre aceștia. Arhitectura spitalului poate contribui la un proces de restaurare complex tocmai prin a nu fi complex în mod vizibil, creând o ambianță apropiată de un mediu domestic cunoscut, pentru a preveni stresul pentru toți cei implicați.
O clădire compusă din diverse spații interioare și exterioare, neizolate, apropiate și ușor accesibile rezidenților și mediului lor urban sau rural. Grădinile bogate, lumina naturală generoasă și ventilația sunt esențiale. În mod similar, arhitectura bine concepută trebuie să promoveze condiții de muncă atractive pentru întreg personalul, cel mai important lucru în combaterea abandonului medical din zonele rurale în multe țări.
Spitalele sunt întotdeauna investiții economice majore care durează mulți ani pentru a fi programate, proiectate și construite și au o durată de viață de aproximativ 50 de ani. De aceea, Architecturestudio se străduiește întotdeauna să anticipeze cât mai devreme posibil cele mai recente rezultate ale cercetării în proiectele sale, cu cele mai flexibile configurații posibile, pentru a crea spitale pregătite pentru viitor.
Drept dovadă, spitalul universitar pe care îl construim în prezent la scară largă în Guadelupe a fost adaptat din cauza pandemiei de Covid târziu în procesul de construcție, fără a genera costuri suplimentare.
Cel mai recent proiect al nostru, spitalul de copii din cadrul Spitalului Universitar din Geneva, merge un pas mai departe. Se va aplica conceptul de “Evidence Based Design”, proiectare pe baza unor date concrete, ceea ce înseamnă că proiectul va fi co-proiectat cu participarea sporită a întregului personal în legătură cu sondajele pacienților, a căror satisfacție și bunăstare vor fi apoi măsurate din momentul internării. Viitorul apropiat este viitorul.”
Mai multe despre Building HEALTH 2022 aici.
Foto© romaniaconstruieste.ro