Viorel Mareș, Building HOME 2022: Compania Austrotherm deține unul dintre cele mai performante termoizolante, care poate fi utilizat pentru toate elementele de construcție

Viorel Mareș este Product Manager în cadrul companiei Austrotherm și a participat în calitate de Proffesional Partner la Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”.

Referitor la eforturilor actuale cu privire la eficiența și performanța energetică este nevoie de două tipuri de măsuri: cele active, care presupun instalarea de sisteme precum pompe de căldură și panouri fotovoltaice și cele pasive reprezentate de utilizarea de materiale termoizolante pentru obținerea performanței termice. Aici intervine Austrotherm, companie care face parte din concernul Schmid Industrieholding și care oferă astfel de materiale.

Austrotherm este prezent în Europa în 11 țări unde deține 18 fabrici, inclusiv în România și produce preponderent pentru piața europeană. Compania este cunoscută în principal pentru produsele din polistiren expandat și extrudat, dar are în portofoliu și alte produse, precum unul dintre cele mai performante termoizolante, cu o conductivitate de 0,022 Austrotherm Resolution, care poate fi utilizat pentru toate elementele de construcție, de la termoizolarea fațadelor la cea a teraselor și a pardoselilor. Austrotherm oferă și profile ornamentale pentru fațade, pentru că odată ce se aplică un termo-sistem este dificil să fie adăugate apoi stucaturi.

De asemenea, compania oferă toată gama de polistiren expandat pentru orice element de construcție, atât pentru interior, fațade cât și pentru pardoseli și terase circulabile și necirculabile. Polistirenul extrudat a fost oferit ca și soluție pentru câteva proiecte de case pasive, în cazul cărora întreaga construcție a fost amplasată pe un material termoizolant. Produsele oferite sunt foarte performante, ajungând până la o rezistență la compresiune de 70 tone pe metru pătrat. Astfel, pardoseala va fi una mai caldă.

Deși este cunoscut mai ales pentru termo-sistemele de fațadă, polistirenul expandat are cea mai largă gamă de utilizare dintre toate materialele termoizolante. În lume, acest material este utilizat încă din anii 1970 și pentru lucrări de infrastructură cum ar fi realizarea de umpluturi ușoare la poduri sau în spatele terasamentelor. La Constanța, spre exemplu, compania a realizat lucrări cu polistiren expandat ca material de cofraj, pierdut, pentru tavane încasetate, pentru a obține deschideri foarte mari în zona parcărilor la hoteluri, unde orice stâlp în plus înseamnă eliminarea unui loc de parcare.

Geoblocul are deja o tradiție în utilizare, și poate fi folosit și în România mai ales în zona terenurilor moi, cum este situația autostrăzii Transilvania, unde au fost probleme din cauza alunecărilor de teren. Acolo unde terenul este ușor compresibil și nu poate suporta încărcături mari, pentru realizarea oricărui terasament este nevoie de soluții de îmbunătățire a portanței terenului. Utilizarea unor materiale ușoare este o soluție folosită și testată deja de câțiva zeci de ani. Polistirenul oferă o rezistență la compresiune impresionantă la o densitate mică,  iar cel mai dens produs din polistiren cântărește 30 kg pe metru cub, cu o rezistență la compresiune de 20 de tone pe metru pătrat.

Compania a realizat și lucrări de landscaping, în cadrul proiectelor axate pe malluri. Pentru zonele de terase, polistirenul poate fi folosit ca material de umplutură ușoară, pentru a obține un peisaj interesant fără a aduce o încărcare suplimentară pentru clădirea respectivă. Mai ales în București, unde spațiile verzi sunt destul de restrânse, prin intermediul acestei soluții se pot înmulți spațiile verzi asociate clădirilor. Iar polistirenul de pantă este o soluție pentru dirijarea apei pluviale pe terase fără a mai turna șapă de beton, care este un material foarte greu. Sunt multe proiecte de acest tip deja realizate, care au o performanță termică ridicată.

Foto© romaniaconstruieste.ro