Stence Guldager, Building HEALTH 2022: Sustenabilitate socială la Spitalul Mary Elizabeth din Copenhaga

Un articol realizat de Stence Guldager, Partener Asociat și Director Regional în cadrul Arkitema, care a participat în calitate de speaker la cea de-a 8-a ediție Building HEALTH Bucharest International Forum.

„Ce ia în considerare Arkitema, una dintre cele mai renumite firme scandinave de arhitectură, atunci când proiectează asistență medicală viitoare pentru copii?

Împreună cu 3XN, NIRAS și Kristine Jensens Tegnestue, Arkitema a realizat proiectul câștigător de design al noului spital pentru copii din Danemarca, Spitalul Mary Elizabeth, localizat în Copenhaga. Un exemplu al modului în care o abordare creativă și inovatoare de design de spital poate schimba modul în care percepem cum ar trebui să arate o clădire de spital înalt-funcțională.

Spitalul Mary Elizabeth oferă facilități orientate către viitor, care integrează mai multe caracteristici și principii de design inovatoare care vor încerca să promoveze condiții mai bune pentru copii și pentru rudele lor, pentru ca aceștia să se simtă în siguranță și confortabil într-un mediu bazat pe nevoile copiilor.

Noul spital pentru copii dedicat vindecării, învățării și jocului

Copiii învață și trăiesc prin joacă – acest lucru rămâne valabil și atunci când sunt bolnavi. Copiii vor fi văzuți, vor fi consultați și vor deține controlul în măsura în care boala le va permite.

Lucrarea de design se bazează pe arhitectura de vindecare, care, pe lângă elementele funcționale, se concentrează pe joacă și creativitate – spitalul se bazează pe termenii copiilor.

Această abordare jucăușă se reflectă în formele ondulate și colțurile rotunjite ale proiectului, care imită o mână cu degetele răsfirate, deschizând clădirea către împrejurimile sale. La capătul fiecărui deget, copiii și rudele lor pot respira aer curat în mai multe sere protejate.

Design de spital axat pe o abordare sustenabilă și pe elemente verzi

Arkitema a dorit un design de clădire și soluții tehnice care să promoveze vindecarea și să îmbunătățească mediul de lucru, bunăstarea și sănătatea. În cadrul acestui design arhitectural al Spitalului Mary Elizabeth, echipa de proiect a ales lemnul ca material natural care se regăsește în întreaga clădire.

Cercetările arată că utilizarea lemnului în mediul construit duce la o satisfacție mai mare în rândul pacienților, efecte psihologice benefice și rezultate îmbunătățite pentru sănătate.

Localizat la marginea parcului Fælledparken din Copenhaga, clădirea se deschide spre un parc verde, iar pe cealaltă parte oferă access spre oraș prin fațadele sale transparente. Tema verde este subliniată de camere cu înălțime dublă care funcționează ca niște sere primitoare, unde pacienților li se oferă acces protejat la spațiile verzi amplasate la cel mult 20 de metri de saloane.

Conform programului, Spitalul Mary Elizabeths va primi pacienți și familiile acestora începând cu anul 2026.”

Mai multe despre Building HEALTH 2022 aici.

Foto© romaniaconstruieste.ro