Mihail Cârstoiu, Building HEALTH 2022: Despre proiectarea Spitalului Regional de Urgență Iași

Un articol realizat de Mihail Cârstoiu, Teams Leader în cadrul K-BOX Construction Design, care a participat în calitate de speaker la cea de-a 8-a ediție Building HEALTH Bucharest International Forum.

„K-BOX CONSTRUCTION DESIGN S.R.L. este o companie românească, înființatӑ în anul 2011, specializată în servicii de proiectare generală, project management, managementul construcției, consultanţă şi asistenţă tehnică, cu o practică completă în proiectarea şi managementul proiectelor complexe în domeniul construcțiilor civile, industriale şi de infrastructură.

Pe lângă serviciile de consultanţă tehnică, management şi supervizarea investiţiilor proiectelor de inginerie civilă şi infrastructură, compania oferă servicii complete de proiectare, lucrând în sistem BIM şi având un colectiv numeros de arhitecți şi ingineri proiectanți, experți şi colaboratori, organizat şi dimensionat pentru abordarea proiectelor de complexitate ridicată şi scară amplă, dezvoltate atât pe teritoriul României precum şi în mediul internaţional.

Experienţa noastră de proiectare acoperă o varietate de programe de arhitectură, de la rezidenţial, în special locuinţe colective, centre comerciale, clădiri de birouri şi servicii, clădiri cu funcţiuni mixte, clădiri educaţionale sau centre medicale, industriale şi logistice, în toate fazele de proiectare.

Un astfel de proiect, aflat în curs de elaborare în acest moment, împreună cu partenerii internaţionali şi cei locali (asocierea formată din: Studio Altieri, Italconsult, Steam, K-BOX Construction Design, Proiect Consulting, Rheibrucke Architecture) este cel al Spitalului Regional Iaşi, prezentat în cadrul Building HEALTH Bucharest International Forum 2022.

Proiectul are ca obiectiv de investiţie edificarea unei unități medicale de excelență, având capacitatea să ofere servicii medicale la cel mai înalt nivel, pentru cazuri complexe care necesită un echipament medical special și personal medical cu calificare adecvată, cu un număr mare de paturi grupate în centre medicale, respectiv cu zone de tratare a cazurilor ambulatorii și de spitalizare de grupuri multidisciplinare de medici.

Spitalul Regional de Urgență Iaşi este un complex de construcții, distincte din punct de vedere structural, cu două niveluri subterane dintre care unul parțial ce găzduiește spații tehnice, parter, 5 etaje superioare și un etaj tehnic, adicent cărora sunt propuse o clădire subterană independentă cu două niveluri de parcare, precum şi construcţii cu funcţiuni conexe şi complementare celei de bază.

Spitalul Regional de Urgență Iași va beneficia de un număr de 850 de paturi, distribuite în cadrul departamentelor în funcție de tipul de îngrijire/intervenție acordată. Conformarea arhitecturală a clădirii are în vedere organizarea în jurul unei ax central ce distribuie prin intermediul circulațiilor principale, secundare și verticale fluxurile aferente, diferențiate pe criterii funcționale și de asepsie.

Componentele funcționale sunt organizate astfel încât să respecte cerințele de poziționare în raport cu axul central, dar țin cont și de comunicarea departamentelor între ele.

Eficienţa energetică constituie, alături de materiale şi echipamente contemporane, un alt obiectiv important în definirea soluţiilor tehnice propuse, în acord cu tendinţele europene, aceasta fiind şi pentru noi, ca proiectanţi, o direcţie pe care o susţinem şi o implementăm, în masura în care este posibil, în activitatea noastră.”

Mai multe despre Building HEALTH 2022 aici.

Foto© romaniaconstruieste.ro