Fabian Freytag, Building HOME 2022: Atunci când intrăm într-o locuință, trebuie să avem imediat sentimentul că acolo locuiește cineva, să simțim amprenta locuitorului și să observăm funcționalitățile locuinței

Fabian Freytag este fondatorul Fabian Freytag Studio și a participat în calitate de Speaker la Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale:“Building HOME Interiors”.

Birou din Berlin realizează preponderent proiecte rezidențiale, iar filozofia sa este că, atunci când intri într-o locuință, trebuie să ai imediat sentimentul că acolo locuiește cineva, să simți amprenta locuitorului dar și funcționalitățile locuinței. La începutul pandemiei echipa s-a mutat într-o clădire foarte frumoasă, cu un showroom la primul etaj, unde se aduc diferite obiecte și piese de mobilier pentru a fi prezentate clienților în combinații variate, și un penthouse.

„Acasă” este nu doar cel mai important loc pentru fiecare dintre noi, dar totodată și spațiul cel mai detaliat în care ne aflăm, și de aceea trebuie să fie perfect din toate punctele de vedere.

După pandemie, oamenii se așteaptă ca și spațiul office să devină mai mult un fel de „acasă”, iar locuința să aibă facilități de lucru la distanță. Anterior, multe branduri de mobilier au creat obiecte care să se potrivească atât în spațiile rezidențiale cât și în industria ospitalității. Situația s-a schimbat semnificativ după pandemie, și a revenit focusul puternic pe conceptul de „acasă”. Astăzi este important să nu mai existe diviziuni majore între spațiile de lucru și cele de locuire, pentru că acestea sunt interconectate, fac parte integrantă din viața noastră, și trebuie să se poată împleti optim.

Veneția este un exemplu fascinant de oraș deoarece creează un sentiment de calm, spre deosebire de stresul pe care îl emană de regulă orașele. Sunt multe forme, texturi și culori care inspiră acolo, cu o atenție evidentă pentru detalii și texturi. Cum putem să creăm locuințe care să ne dea aceeași senzație de ludic, bucurie și calm?

Un proiect foarte „instagram-abil” al acestui birou de arhitectură a fost un mic apartament din anii 1970, de doar 29 mp, fără balcon. În proiectul de amenajare interioară patul a fost amplasat pe o platformă și a fost delimitată o zonă de lounge cu un fotoliu central. Pe tavan au fost desenate niște dungi care creează impresia că te afli într-un spațiu exterior, sub o prelată. Deși spațiul este evident mic nu s-a urmărit micșorarea tuturor funcțiunilor, motiv pentru care bucătăria a rămas „la dimensiuni normale”, cu o masă centrală, element esențial pentru multe activități cotidiene. Iar mobilierul vechi a fost păstrat, cu excepția mesei. Spațiul a devenit astfel foarte funcțional și confortabil.

Un alt proiect a fost un apartament de 110 mp într-un complex construit în 1926. Este vorba de fapt despre două apartamente care au fost contopite, ceea ce înseamnă că proiectul de amenajare s-a confruntat cu mulți pereți de rezistență și multe ferestre. S-a decis restructurarea mai multor camere, relocarea bucătăriei și crearea unui spațiu generos pentru socializare. Întregul apartament a primit o culoare verde, în acord cu vibrația anilor 1920, dar și cu accente de culori complementare. Tavanele erau destul de joase, astfel că arhitectul s-a gândit cum poate îmbunătăți perspectiva interioară prin jocuri de perspectivă, și din nou s-a apelat la desenarea unor dungi pe tavan, ceea ce a creat un efect optic interesant și a mărit senzația de înălțime.

Actualmente se lucrează la un teren pe care se preconizează construcția a până la 29 de case, iar aici procesul este invers, nu se pornește de la o clădire preexistentă ci dimpotrivă, se concepe proiectul de arhitectură având în minte elemente ulterioare de design interior. Pentru a nu folosi clasicele garduri pentru delimitarea proprietății, arhitectul s-a inspirat din lucrările arhitectului danez Jørn Utzon și a conturat spațiul personal al caselor cu ajutorul unor ziduri de joase dimensiuni, lucru ce creează delimitări dar menține și conexiunea cu spațiul public și natura.

Foto© romaniaconstruieste.ro