Un articol realizat de Lucian Azoiței, Founder & CEO Forty Management, care a participat în calitate de Speaker și Partener în cadrul DEVO 2022 Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori.
„Viitorul înseamnă entertainment! Viziunea noastră despre orașul viitorului este de crea un mini-oraș pentru comunitate, în care toate componentele mixului de dezvoltare urbană să fie asigurate în cadrul aceluiași proiect, o dezvoltare self-sustainable capabilă să își producă toate resursele necesare in-house.
Constatăm cu toții că există o schimbare, oamenii se apleacă mai mult către viața personală. Se lucrează mult de acasă, viața personală are prioritate, lumea nu mai dorește să piardă timp în trafic, iar în condițiile acestea există o tendință în care toate facilitățile să fie la 15 minute de interesele de bază: școală, birouri, partea comercială și zona de entertainment. Peste acestea se suprapune tendința mondială de migrație a populației către orașele mari, care antrenează un număr mare de oameni, generând suprapopularea acestora, iar orașele nu pot face față la acest aflux major.
Un alt considerent e dat de „cerințele verzi” impuse prin directiva europeană care cere Europei să devină carbon neutral sau cât mai aproape de net zero emissions până în 2035 – aici Romania are o situație excepțională deoarece noi construim de la început “verde” lucru care generează o migrare de la construcțiile vechi la cele noi datorită taxelor aplicate sau care vor fi aplicate construcțiilor vechi.
Pe fundamentul acestor realități, Forty Management a creat un concept nou, care se numește Central District Lagoon City, prin care creăm o lagună articială de mari dimeniuni înconjurată de un mix format dintr-un hotel, office, comercial și rezidențial, care se adaptează la tipologia spațiului unde va fi construit. Un oraș în miniatură în care locuitorii respectivi nu mai au nevoie să se deplaseze, pentru că toate activitățile de zi cu zi se pot desfășura în cadrul respectivului complex. Respectând și directiva UE mai sus menționată, Central District Lagoon City este conceput din start ca un proiect carbon-neutral. Prin panouri solare, pompe geotermale și folosind laguna ca un schimbător de căldură, toate resursele necesare bunei funcționări sunt asigurate în cadrul proiectului, ceea ce este un lucru extraordinar în materie de costuri de operare: este practic un proiect care generează costuri de întreținere foarte mici.
Legat de mix-ul de facilități, proiectul va găzdui 2.500 oameni, care vor locui și vor lucra aici, asigurând deja masa critică pentru zona comercială adiacentă. Pentru zona de entertainment, o cerință tot mai importantă, am inclus o paletă largă de facilități: două restaurante mari, patru beach-baruri, un sky bar, zonă de spa, zonă de cinema, spații verzi de promenadă, o arie generoasă cu cafenele în care oamenii pot veni, sta și admira laguna; prin hotel se asigură access și către plajă, astfel oamenii se pot bucura și de facilitățile oferite de aceasta, inclusiv practicarea de sporturi nautice.
Office-ul se va asigura în sistem co-working, pe bază de abonament fix. Practic, rezidenții (dar nu numai aceștia) vor lucra de acasă, dar nu la propriu, ci din clădirea alăturată destinată spațiilor de birouri, la orice oră din zi sau din noapte.
Existența unei lagune în oraș a atras și un hotel internațional ce aduce și turism, și implicit venituri pentru comunitate.
Așadar, într-un astfel de oraș precum Lagoon City, oamenii nu mai au nevoie să se deplaseze și, în loc să își petreacă timpul în trafic, îl petrec accesând activități normale, necesare sau plăcute, pe care le au la îndemână în cadrul complexului respectiv. Am asigurat multe spații publice în care și cei din afara complexului pot să circule, pot veni și se pot bucura de priveliștea lagunei, de o serie de facilități și de comunitatea frumoasă creată.
Proiectul va fi amplasat în Bucureși pe strada Coralilor, lângă Petrom City și este primul proiect de real-estate scalabil. Începem scalarea acestuia în Budapesta și Praga, și ulterior în Varșovia și în Italia unde deținem licența de utilizare a acestei lagune de la compania americană Crystal Lagoon.”
Mai multe despre DEVO 2022 AICI.
Foto© romaniaconstruieste.ro