Concluzii Building Health 2023: Spitale pregătite pentru viitor?

„Discutăm despre spitale și alte dotări pentru sănătate în acest format din 2015, în organizarea echipei BORO Communication. Discutăm despre relația dintre arhitectură și spitale, despre actul medical și sănătate în relație cu spațiile și clădirile. Acum Building HEALTH e parte din ROHO Convenția Română a Spitalelor. Am discutat despre „Spitale pregătite pentru viitor” observând modele de bune practici, proiectele din România, fenomenele care le influențează și cât mai multe ingrediente importante ale acestora. Am ascultat pentru început arhitecți cu experiență deosebită în proiectarea de spitale sub genericul „Arhitecți și spitale, în competiții”. Laura Carrara-Cagni, director la Edward Williams Architects și Oana Gavriliu, care conduce proiectele din domeniul sănătății la Perkins & Will, ambele din Regatul Unit, ne-au arătat mai multe realizări excepționale recente, punctând tendințele arhitecturii contemporane pentru spitale. Acestea sunt utilizarea intensivă a tehnologiilor avansate, contextualizarea clădirilor, în sensul integrării în zonele construite existente pe care au și misiunea de a le regenera și adresarea către comunități, prin crearea de spațiu public de calitate și de încrederea oferită de clădirile inovante, excepționale, inteligente, orientate către viitor. Comunitățile se simt astfel reprezentate, în siguranță și în dezvoltare. Spitalele bune pot și trebuie să le ofere asta. Cum să realizezi proiecte bune? Pe lângă demonstrația arhitectelor din Londra am beneficiat și de explicațiile extensive aduse de Mirona Crăciun și Andreea Tănase, ambele arhitecte implicate în organizarea concursurilor de soluții pentru diferite proiecte dintre care două spitale noi la Cluj-Napoca: Centrul Integrat de Transplant și Spitalul de Urgențe pentru Copii. Este în mod cert cel mai sigur parcurs, e adevărat dificil și costitor, dar care a condus la cele mai valoroase lucrări în toată lumea. Ordinul Arhitecților din România este partenerul tuturor celor care înțeleg acest lucru, deși el nu mai trebuie demonstrat.

„Dezvoltarea infrastructurii regionale de sănătate” a beneficiat de informații la zi despre noile spitale regionale aflate încă pe hârtie, dar cu proiectele dezvoltate complet și înainte de a se contracta construirea. Ce am aflat despre Spitalul Regional de Urgență de la Iași și despre cel de la Cluj? Sunt pe mâini bune. Agenția ANDIS e funcțională și are resursele necesare pentru aceasta, proiectele sunt dezvoltate și gata de implementare, dar ceea ce a apărut ca îngrijorător este faptul că din punct de vedere conceptual ambele au fost realizate după același studiu de fezabilitate, adică nu sunt dezvoltate pentru contextul propriu în care se vor construi. Ambele sunt pe terenuri niciodată construite până acum, adică pe greenfield, cum se spune, adică nu folosesc potențialul regenerator despre care tocmai am vorbit și mai mult, studiul de fezabilitate este foarte vechi, realizat în 2008 și actualizat în 2019, adică adus la cerințele normelor actuale, care între timp s-au modificat, dar nu mai mult. Actualizarea la norme este o formă de acordare la pragul minim, pentru a lua o notă de trecere ori cred că ne dorim și avem nevoie de notă mare, nu doar de trecere pentru aceste foarte mult așteptate investiții. Îngrijorător este faptul că se pare că nici nu ne dăm seama că cele mai importante spitale pe care le așteptăm de atâta timp și care sunt de o importanță majoră pentru sistemul de sănătate, nu sunt orientate spre viitor, ci doar către un prezent întârziat. Da, este adevărat, proiectele pentru spitalele regionale merg bine, după declarațiile celor care le conduc. Nu este suficient.

Trei firme importante ne-au prezentat sisteme și tehnologii care pot fi folosite cu succes în noile spitale, orientate către viitor. Cercetarea și inovarea pe care o pot produce jucătorii importanți de pe piața sistemelor pentru construcții sunt un ingredient important care ne este pus la dispoziție. Nu mai trebuie decât să îl cunoaștem, să îl bugetăm corect și să îl implementăm.

„Noi construcții medicale pregătite pentru viitor” a fost cea de-a treia și ultima parte a conferinței. Trei clinici private au fost prezentate de fondatorii și conducătorii lor. Medicina privată face eforturi enorme pentru a oferi cea mai înaltă tehnologie și condiții care duc foarte sus conceptul de centrare pe pacient. E vizibil, apreciabil. Dar oare cât de mult se bazează medicina privată pe eșecurile sistemului public de sănătate și cât de etic este ceea ce se întâmplă? Sunt convins că nu se dezbate suficient acest subiect pentru a se lămuri, într-un fel sau altul și a intra într-o zonă acceptabilă și acceptată, complementară și nu antitetică, fără a lăsa loc oricărui conflict de interese.

În final am propus ca toate aceste lucruri pe care le-am înțeles și multe altele să fie spuse cu voce tare, pentru că nu ne este favorabilă politica lui „atât s-a putut” sau a lui „mai bine așa decât deloc”. În dezvoltare, investiții, proiectare, construire și management la toate nivelurile se fac greșeli, se ratează obiective, dar ele trebuie cu inteligență transformate în învățăminte, în cursa pentru a face mult mai bine, poate chiar și mai ales aceia care au luat parte la eșecuri, pentru că le-au înțeles. Mai avem multe de discutat, probabil la întâlnirea pe care ne-o propunem pentru data viitoare, dar și până atunci.”

Șerban Țigănaș, CHAIRMAN Building HEALTH 2023, Președinte Dico & Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură şi Urbanism Cluj-Napoca

Un eveniment România Construiește și BORO Communication.

Professional Partners: Graphein, Rockwool

Parteneri: Medikali, Eaton

Susținător și Expozant: KONE

Parteneri Instituționali: Ordinul Arhitecților din România, ASSMB

Urmează DEVO International Forum of Large Developers pe 6 octombrie. Află mai multe la construieste@borocommunication.ro