Anda Zota, Building HOME 2022: Designerii trebuie să fie conștienți de valoarea lor, și să fie capabili să comunice despre munca și filozofia lor

Anda Zota este editor-in-chief Igloo Media, architect și fondator Aktuell și a participat în calitate de Speaker la Building HOME International Good Living Forum 2022, care a avut loc pe 16 iunie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „Building HOME Indentity”. În cadrul ediției din acest an a fost lansată secțiunea specială dedicată interioarelor rezidențiale: “Building HOME Interiors”.

Referitor la valorile design-ului, toți cei care lucrează în acest domeniu al design-ului de interior trebuie să fie permanent conștienți de faptul că lucrurile sunt într-o permanentă și rapidă schimbare, inclusiv tehnologică. Iar toate aceste evoluții trebuie implementate într-o activitate de design care să rămână mereu actuală și proaspătă.

Visul Andei Zota este să îi ajute pe designeri să devină conștienți de valoarea lor, și să fie capabili să comunice despre munca și filozofia lor. Din acest motiv și-a propus crearea unei platforme de curatoriat și educare, pentru a crea inspirație pentru noua generație de designeri de interior și a promova bunele practici, a atrage cei mai buni profesori și a îmbrățișa noi practici de formare.

Astfel s-a născut „Aktuell”, o platformă multimedia care oferă o selecție curatoriată de proiecte de arhitectură, teme lunare de cercetare și dezvoltată prin arhitectură de interior și de exterior, arte vizuale și design. Este o platformă de design vizual și spațial care aduce laolaltă arhitecți actuali și relevanți din întreaga lume. Platforma a obținut numeroase recunoașteri internaționale, și a contribuit la o mai bună comunicare și networking în branșă, mai ales pentru tinerii profesioniști, care pot găsi aici numeroase surse de inspirație și bune practici.

„Responsabilitatea nu este ceva ce este dat, ci ceva ce trebuie luat asupra ta”, iar acest principiu trebuie să fie întipărit în mintea arhitecților și a designerilor. Și este nevoie de asemenea de formare continuă pentru profesioniștii din domeniu.

Tinerii designeri trebuie să se axeze pe trei principii simple dar importante. În primul rând, ei trebuie să spună ceea ce gândesc, deoarece este vorba de o transparență și o sinceritate ce trebuie îmbrățișate în practica profesională, în discuțiile în echipă, cu clienți și cu colaboratorii. În cel de-al doilea rând, în acest domeniu nu există „strategii de exit”, adică nu poți ieși pur și simplu din proiectele tale. Asta înseamnă că trebuie să aduci cele mai bune intenții și eforturi în ceea ce concepi și realizezi. Și nu în ultimul rând, creativitatea este obligatorie, și ea trebuie antrenată constant.

Foto© romaniaconstruieste.ro