Un articol realizat de Alexandru Bucur, Fondator Interiology, care a participat în calitate de speaker în cadrul secțiunii speciale DEVO Interiors, parte a DEVO 2022 Forumul Internațional al Marilor Dezvoltatori.
„Cultura office în România. Amenajările din 2000 vs. amenajările din 2022.
Cultura office din România oscilează între tradițional și modern. Ierarhiile, felul în care se iau deciziile și orele lungi de lucru indică o societate orientată, mai degrabă, spre autoritate. Pe de altă parte, pe măsură ce generația tânără câștigă influență, o abordare mai informală și mai participativă transformă viața profesională din România.
Românii, ca și alte culturi latine, tind să se „înghesuie” – mai mult decât nord-europenii, de exemplu. Acest lucru se reflectă în designul birourilor locale, care au o toleranță relativ mare pentru densificare și înglobează un amestec: spații deschise pentru angajați și birouri închise pentru manageri.
Ce probleme am identificat în rândul angajaților din București de astăzi?
– Călătoria medie până la serviciu este de peste 35 de minute, din cauza transportului public defectuos din orașele mari
– Traficul poate fi foarte intens în unele regiuni, din cauza lipsei infrastructurii
– Din cauza eficientizării costurilor, mediul de lucru nu este divers și e conceput astfel încât să încurajeze mai degrabă munca sedentară
– Există o proporție mare de angajați care lucrează peste 40 de ore/săptămână
– Echilibrul între viața profesională și viața privată („work-life balance”) este deficitar
Concluzii: la muncă nu e loc de joacă
După ce a suferit în ultima perioadă numeroase schimbări economice și sociale, România evoluează, dar încă pare prinsă între tradiție și modernizare. Percepția tradițională a muncii se reflectă în felul în care sunt proiectate spațiile de lucru.
„Serviciul” este încă echivalat cu concentrare, muncă și „a părea ocupat și concentrat”. Astfel, interacțiunea socială, relaxarea și jocul sunt descurajate în lumea profesională. Săptămânile lungi de muncă demonstrează că românii simt că munca are un impact negativ asupra sănătății lor. Ei trebuie să înceapă să ceară condiții de muncă mai confortabile și un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată.
Din păcate, natura lor sociabilă se traduce rareori în felul în care arată spațiul de lucru. De obicei, sălile de meeting sunt singurul spațiu disponibil pentru lucrul în grup și comunicare și nu există suficient spațiu de întâlnire pentru a susține o cultură de lucru colaborativă. Majoritatea angajaților, așadar, evadează la espressorul de cafea pentru a avea discuții informale legate de muncă, pentru a dezvolta relații interpersonale sau pentru sărbători personale. Pare că distracția și recreerea nu își au locul la job. Spațiul pentru socializare, relaxare sau joacă în spațiul de lucru pare a fi o raritate.
Vești bune: ce s-a schimbat în amenajările de office din ultimii ani?
În anii 2000, în birourile din România se realizau acele „cubicals”: cutiuțe din PAL în care stăteau cuminți angajații. Mai exista și varianta „benching”, cu șiruri interminabile de birouri. Preocupările legate de estetică sau de influența ambientului pentru angajat erau minime. Astăzi, în sfârșit, mai ales în contextul post-pandemic, angajatorii înțeleg că un birou trebuie să deservească mai multe funcții, fiind și o ancoră socială:
După lunile de work-from-home, provocarea este să îi „scoată” pe oameni de acasă și să îi facă să vină la birou, pentru a interacționa mai ușor, dar și pentru a avea un loc liniștit în care să muncească și să se concentreze.
În plus, acum vorbim de birouri flexibile, nu mai ești legat de o masă, poți oricând să îți iei laptopul și să lucrezi într-un loc mai relaxat, există zone flexibile pentru lucru individual sau în grup, zone de stat la cafea etc.
Anul 2022: ce ar trebui să ofere un birou?
- Spații care stimulează creativitatea, colaborarea și comunicarea
- Un mediu care să reducă stresul și anxietatea
- Design biofil
- Echilibru între intimitate și socializare
- Un ambient „feel like home”, care să ofere în același timp o imagine profesională pentru clienți”
Mai multe despre DEVO 2022 AICI.
Foto© romaniaconstruieste.ro